Hur ser det ut inför höstens val?
Vallokal i Täby 2009. (Foto: AFP/Olivier Morin)


Höstens val till riksdag, landsting och kommuner börjar alltmer tilldra sig väljarnas intresse. Olika grupperingar i samhället följer hur väljarnas intresse för partierna böljar fram och tillbaka.

Förtroendet för ledaren för Sveriges största parti, socialdemokraternas Mona Sahlin, har sjunkit till en delad femteplats. Av de egna medlemmarna har nästan en tredjedel av dem inte något förtroende alls för oppositionsledaren och ett ännu mindre antal medlemmar har stort förtroende för henne.

Moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt som nu är statsminister, har fortfarande högt förtroende. Bland sina egna medlemmar är det bara sex procent som inte har förtroende för honom. Jämfört med tidigare mätningar har dock Reinfeldt tappat mark.

En som klättrat i väljarbarometern är Maria Wetterstrand, språkrör för riksdagens minsta parti miljöpartiet. Bland de kvinnliga väljarna är hon den som har skapat störst förtroende för sin person. Hon är nu i det läge som Mona Sahlin var i när hon började som politiker, en ung politiker som är tydlig i sin politik.

Socialdemokraterna och dess ledare har inte hängt med i utvecklingen och läget är nu värre än efter katastrofvalet 2006 och därmed har de blivit ett konservativt parti, menar statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i en kommentar till Aftonbladet. Han menar att det inte är Sahlin som är partiets problem utan det att socialdemokratin saknar en samlande idé och riktning.

Det har dock visat sig att när väljarna väl ska rösta på valdagen samlar sig socialdemokratiska väljare och röstar i alla fall på sitt gamla parti, men för att kunna återta rodret på den svenska skutan fordras det dock att de måste ta sig fram med starka vindar.