Hur Falun Gong skapar stabilitet i Kina
Bild på en petition med 2000 underskrifter i november 2012 för Falun Gong-utövaren He Jincui från staden Chengzhou i Hunanprovinsen i södra Kina. ”Har kommunistpartiet gripit ännu en Falun Gong-utövare?” frågade en kvinna när hon skrev på. ”Skynda er att hitta fler människor som kan skriva på för hennes räddning.”


Råttorna uppförde sig som om de ägde stället. Så tänkte Yi Lian när hon tillsammans med sin familj 2003 flyttade in i en lägenhet på 18 kvadratmeter i en stad i nordöstra Kina.

I en artikel på Falun Gong-webbsidan Minghui där hon berättar om sina 10 år i den här byggnaden, förklarar hon att denna blygsamma lägenhet åtminstone gav familjen säkerheten av att ha sitt eget ställe att leva på. Deras tidigare hem hade rivits året innan av bostadsutvecklare.

Trapphuset var dock smutsigt. Fastighetsskötaren städade ytterst sällan. Soppåsar låg i högar utanför dörrarna, smutsigt skräp ramlade ut ur påsarna och kunde spåras genom trapphallarna. Slem, spott och cigarettfimpar förvärrade röran, och råttor gick lugnt omkring och letade efter mat.

Smutsen och gnagarna var inte det värsta. De 18 familjer som bodde i sjuvåningshuset talade inte med varandra. När en person skulle passera förbi i trappan så flyttade folk sig inte. De blickar som gavs var likgiltiga eller fientliga. Alla var misstänksamma mot varandra och man hörde ofta skrik och svordomar för obetydliga saker.

Det fanns orsaker till tillståndet för detta lilla samhälle i trapphuset. Mer än 60 års kommuniststyre hade lärt det kinesiska folket att dra sig tillbaka, vara på sin vakt, skydda sig själv och skaffa sig fördelar när man kan.

Eftersom Yi utövade Falun Gong så såg hon annorlunda på saker och ting. Hon försöker leva sitt liv enligt tre principer: sanning, godhet, tålamod. Hon visste vad hon skulle göra i den här situationen och i alla situationer – att tänka på andra först.

Hon tog sin kvast och golvmopp och satte igång. Varje dag tog hon ut alla soppåsarna till containern. Hon sopade trappan uppfrån och ner och svabbade sedan av den, tog upp cigarettfimpar för hand, gick ner på knä för att ta bort speciellt kladdiga fläckar eller för att skrapa bort tuggummi från trappstegen.

En gång såg en boende henne städa upp en smutsig spottloska och sade ”skamligt”, då han trodde att någon i hennes familj hade lämnat den där. Yi tog illa vid sig, men höll ändå ut.

Och sedan började saker och ting förändras. Grannarna såg vad hon gjorde och slutade lämna sopor i trapphuset. Det behövdes mindre städning i trapporna. Råttorna tog sig någon annanstans.

När atmosfären blev bättre började grannarna öppna sig. De började lita på varandra, särskilt Yi, och leva i harmoni. Skratt hördes i trapphuset, där man tidigare bara kunde höra svordomar.

Hennes grannar frågade henne varför hon hade varit så vänlig, och hon berättade för dem om Falun Gong. När hon sade till dem att träda ut ur kommunistpartiet så gjorde de det. Och hennes grannar, som jobbade inom alla möjliga yrken, tog själva på sig att i sina dagliga liv skydda Falun Gong-utövare, som alltid löpte risk att gripas.

Röda tumavtryck

Grannarnas respons på Yis agerande är inte ovanligt. Webbsidan Minghui har dokumenterat hur vanliga människor runt om i Kina börjat stå upp för att skydda utövarna bland dem.

Wang Xiaodong är en högt respekterad lärare i en by i Hebeiprovinsen i norra Kina. I februari 2012 genomsökte 40 poliser hans hus, stal 20 000 yuan (ca 21 000 kronor) i kontanter och förde bort honom. Hans 6-åriga barn och 77-åriga mamma fick klara sig själva.

De 300 familjerna i byn blev rasande och skrev på en petition i april för att få honom frisläppt. Tillsammans med sina riktiga namn satte de sina tumavtryck med rött vax, ett traditionellt sätt att visa betydelsen av ett dokument. I september lämnade de in en andra petition, den här gången med 587 signaturer.

I juni 2012 kom polisen för att hämta Li Zhen, en Falun Gong-utövare i staden Tangshan i Hebeiprovinsen. När hans fru ropade på hjälp kom 200 personer springande och bildade en mänsklig mur mellan polisen och Li.

Hans grannar berättade för polisen om en gång på sommaren 2010 då någon föll i floden Qianquzhuang. Trots att det fanns många åskådare var det bara Li som hoppade i för att rädda offret.

De sade till polisen: ”Om alla var lika goda som han skulle det inte behövas någon polis. Men ni griper honom. Ni borde inte göra det.”

En gammal dam stod vid polisbilen och grät, medan en man greppade tag i en spade för att ge sig på poliserna, tills hans grannar lugnade ner honom.

Efter ett två timmar långt dödläge grep till slut polisen Li. 70 personer skrev under en petition på plats och satte dit sina tumavtryck.

I ett fall i maj 2012 skrev 15 000 personer i Heilongjiangprovinsen på en petition till stöd för en ung kvinna vars utövande mamma och syster hade fängslats och vars pappa hade torterats till döds.

Social hälsa och stabilitet

De här personerna som agerat för att rädda utövare har riskerat sina liv – och de visste att de gjorde det.

I fallet Wang Xiaodong har polisen spårat de som skrev på petitionen och krävt att de tar tillbaka allt stöd för Falun Gong. Fler gripanden har skett i byn.

Att skriva på petitioner för Falun Gong-utövare har gett repressalier. Under en polisraid dog en kvinna då hon föll från sin lägenhet på femte våningen.

En granne som skrev på petitonen för Li Zhen förklarade sitt agerande så här: ”Li är en verkligt god människa. Han hjälper alla som behöver hjälp i alla lägen. Han har bekymmer. Vi borde inte bara tänka på oss själva. Vi tycker att han är en god människa.”

De som stödjer Falun Gong-utövare väljer att sätta det de tror är rätt före sin egen säkerhet. Istället för att styras av rädsla för partiet väljer de att styras av sina egna samveten.

De senaste två decennierna har det pratats mycket i Kina om behovet av social stabilitet. Stabilitet är i själva verket ett spöke som har använts för att skrämma det kinesiska folket till att tro att partiet är oumbärligt.

Och inte bara det kinesiska folket. Det går inte att närvara på ett forum om Kina i Washington utan att höra någon prata påläst om behovet av stabilitet.

Men har någon lagt märke till att den här teorin om stabilitet är att göra saker i fel ordning. Det Kinesiska kommunistpartiet spenderar mer på att upprätthålla stabilitet än man gör på försvaret – och antalet massprotester fortsätter att skjuta i höjden.

Genom att prioritera stabiliteten har partiet försökt ersätta individers förmåga att styra sig själva – genom att agera på basis av samvetet – med rädsla, och det kinesiska folket har blivit alltmer omöjligt att styra för varje år.

Sociologen Sun Liping på Tsinghuauniversitetet har uppmärksammat polisens misslyckande med att skapa stabilitet. Han har skrivit: ”På grund av att vi har vidtagit en mängd åtgärder för att ’upprätthålla stabilitet’ har vi inte kunnat få fram de nödvändiga reformerna för att bygga upp ett hälsosamt samhälle; som ett resultat har det sociala förfallet intensifierats”.

Yi har upplevt det sociala förfallet och den sociala pånyttfödelsen. Hon och andra Falun Gong-utövare känner till hemligheten för att återställa sin oroliga nation till ett hälsosamt tillstånd.

Vänlighet vinner människors hjärtan, och ett dygdigt liv hjälper andra att återupptäcka sin egen mänsklighet. Den beskrivningen, och en bra kvast, håller råttorna borta.

Översatt från engelska.