Hungersnöden i Somalia kommer att förvärras, säger FN
Den 27 juli anlände den första matsändningen till Mogadishu för distribution från World Food Program. (Foto: Mustafa Abdi/Getty Images)


Utan omedelbart stöd kommer hungersnöden i Somalia att sprida sig till fler regioner i landet, sade FN på måndagen.

– Om det internationella samfundet inte ger stöd och hjälp tillräckligt snabbt ”kommer svälten att sprida sig till ytterligare fem eller sex regioner, sade Valerie Amos, FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor.

– Tiotusentals somalier har redan dött och hundratusentals står inför svält, tillade hon.

För närvarande upplever Afrikas horn den värsta svälten på årtionden.

Över tolv miljoner människor i Kenya, Etiopien, Djibouti och Somalia, som inte har någon centralregering, är i behov av humanitärt bistånd på grund av den värsta torkan på 60 år, enligt Amos.

För snart två veckor sedan förklarade FN att två områden i södra Somalia har drabbats av svält.

Amos sade att runt 1,4 miljarder dollar behövs omedelbart för att hjälporganisationer ska kunna få fram hjälp i tid till svältens offer.

– Vi måste ta itu med det här nu och även på längre sikt, tillade hon.

Vice ordförande för Afrikanska unionen (AU), Erasmus Mwencha, sade på måndagen att organisationen kommer att hålla en givarkonferens i Addis Abeba, Etiopien, för att samla in pengar till människor som drabbats av hungersnöden.

AU sade också att delegaterna på mötet kommer försöka räkna ut det bästa sättet att ge bistånd till svältdrabbade somalier.

Översatt från engelska