Hundratusentals i marsch mot USA i Bagdad
Irakiska shiasupportrar till den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr demonstrerar med banderoller som säger ”död till Amerika” under fyraårsdagen av Saddam Husseins fall.


På fyraårsdagen av USA:s intåg i Bagdad skanderade hundratusentals demonstranter anti-amerikanska slagord. Demonstrationen visar på stödet för shialedaren al-Sadr – enligt USA det största hotet mot irakisk stabilitet.

På måndagen var det exakt fyra år sedan all världens nyhetsmedier fylldes med bilder av hur en stor bronsstaty av Iraks dåvarande diktator Saddam Hussein vältes över ända i Bagdad. Entusiastiska irakier sågs dansa runt den fallna symbolen och prisa USA:s president George W Bush.

Stämningen på fyraårsdagen var en helt annan. Hundratusentals demonstranter tågade mellan två av shiiternas heliga städer, Kufa och Najaf, cirka 16 mil söder om Bagdad. Folkmassan skanderade ”Nej, nej till Amerika! Ja, ja till frihet!”, viftade med irakiska flaggor och brände amerikanska dito. Bland demonstranterna sågs även irakiska soldater.

Maktmanifestation

Demonstrationen var en entydig maktmanifestation för den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr, som uppmanat sina anhängare att gå ut på gatorna. al-Sadr har av USA stämplats som det största hotet mot en framtida irakisk stabilitet. Shialedaren har inte setts till på över två månader och enligt amerikanska källor befinner han sig hos sina trosfränder i Iran. Det har förnekats av al-Sadrs närmaste män.

Den amerikanske konteramiralen Mark Fox valde i en kommentar att se positivt på måndagens marsch.

-Det var en fredlig samling . . . ett tecken på växande demokrati i Irak.

I nästa andetag vädrade Fox självkritik.

-Vi kan konstatera att vi nått flera påtagliga resultat i Irak sedan 2003, men de gångna fyra åren har också varit en besvikelse, en källa till frustration och det har blivit allt farligare i många delar i Irak.

Fortsatta attacker

Tiotusentals människor har de senaste åren dödats i strider och attentat i den förbittrade konflikten mellan sunni- och shiamuslimsk milis. Och den amerikanska militären meddelade att den 3 276 soldaten sedan invasionen stupade på söndagen.

Trots en massiv säkerhetsoperation i den irakiska huvudstaden de senaste två månaderna fortsätter attackerna mot utländska styrkor och våldet mellan Iraks olika folkgrupper. I söndags krävdes minst 23 liv i olika dåd.

Ett förbud mot motordrivna fordon var i kraft i Bagdad på måndagen, i ett försök att förhindra bilbomber. Större vägar och broar rapporterades vara folktomma och överlag höll sig stadens invånare inomhus.

”Lämna vårt land”

I den stora demonstrationen vid Najaf sammanfattade Basrabon Ahmad al-Mayahie den kollektiva känslan:

-Under fyra år av ockupation har våra söner dödats och kvinnor blivit änkor. Ockupationsmakten säger att Irak är fritt, att Irak är befriat. Vad är det för frihet? Vad är det för befrielse? Det är ju ingenting annat än förstörelse. Vi vill inte ha deras befrielse och närvaro. Vi uppmanar dem att lämna vårt land!