Hundratusentals Hongkongbor demonstrerade för demokrati
Demonstrationerna för demokrati och frihet i Hongkong den 1 juli tros vara de största sedan 2003 och 2004, eller möjligen ännu större. (Photo credit: Song Xianglong/Epoch Times)


Ett hav av demonstranter vällde genom Hongkongs gator den 1 juli för att kräva medborgerliga rättigheter, rätten att välja sina egna representanter, och framför allt frihet från störningar från det Kinesiska kommunistpartiet, vars existens på andra sidan gränsen upplevs som allt mer hotfull.

Marschen den 1 juli kommer i år precis efter en inofficiell folkomröstning, där nästan 800 000 medborgare i Hongkong uttryckte sin önskan om allmän rösträtt. Man kräver en person, en röst samt att få välja både kandidater och högste exekutive ledare, till skillnad från det nuvarande systemet där kommunistpartiet handplockar de kandidater som anses ofarliga för partiets intressen.

Demonstrationen i år var nästan lika stor som de som hölls 2003 och 2004, när över 500 000 människor två år i rad protesterade mot Pekings försök att införa en lag mot statsomstörtande verksamhet, Artikel 23, som skulle ha lagt en allvarlig hämsko på de medborgerliga rättigheterna i den delvis självstyrande stadsstaten.

Hongkong var tidigare en brittisk koloni, men är nu en särskild administrativ region inom Folkrepubliken Kina, sedan 1997. Hongkong lovades då en hög grad av autonomi, och att inga förändringar i styret skulle påtvingas dem på minst 50 år.

Men sedan 2003 har infiltration, agitation och skrämseltekniker använts som ett sätt för kommunistpartiet att dra tillbaka vissa av de friheter som invånarna i Hongkong sedan länge är vana vid. De senaste åren har trycket från Peking intensifierats.

Det kinesiska kommunistpartiets kontor för utlandspropaganda, eller statsrådets informationskontor, som det även kallas, publicerade nyligen en vitbok där man tydligt slog fast att Hongkongs självstyre vilar på partiets centrala ledning, och att regionen inte är suverän.

Hongkongs invånare tolkade vitboken som ett hot, och deras mobilisering har lett till att omröstningen och tisdagens marsch fick så stora deltagarsiffror.

Marschen avgick från Victoria Park runt 15.30, och det var motsvarande sex fotbollsplaner med människor som väntade, trots kraftigt regn. Det tog fyra timmar efter att den första gruppen avtågat innan den sista demonstrantgruppen kom iväg från Victoria Park.

Civil Human Rights Front, som organiserade marschen, sade att en försiktig uppskattning var att 510 000 människor deltog i år, vilket i så fall skulle göra den till den största sedan 2003 och 2004.

Journalister som bevakade marscherna 2003 och 2004 sade dock att  gårdagens marsch var betydligt större. Sajten Boxun uppskattade att en miljon människor deltog. Hongkong har omkring 7 miljoner invånare.

Demonstranterna ropade slagord och höll upp banderoller med texten "Vi väljer vår egen regering", "Avgå, Leung Chun-ying", "Allmän rösträtt, ja! Urval, nej!" och "Säg nej till Folkrepubliken Kinas fascism".

Flera fastlandskineser deltog också i årets parad. Wang Yanfang, som är gift med den kinesiske människorättsadvokaten Tang Jingling som greps förra månaden för "omstörtande verksamhet", reste till Hongkong specifikt för att delta, enligt Radio Free Asia. Wang hade även med sig mer än tio släktingar och aktivister.

En Epoch Times-reporter träffade på flera petitionärer från Peking, som hade kommit för att protestera mot kommunistregimens myndigheter, och även ett dussintal invånare i Macao, en annan särskild administrativ region med halvt självstyre.

Su Jiahao, medlem av medborgargruppen "Macaos samvete" sade till Epoch Times att de kom för att "lära sig om demokratins anda" av Hongkong.
– Jag anser att det är mycket meningsfullt, den här trenden med demokrati och frihet, att vi säger till kommunistpartiet att vi inte är rädda, sade Su.

Inhemska kinesiska medier, som kontrolleras extra noggrant av propagandamyndigheterna när det gäller känsliga ämnen som demokratiprotester i Hongkong, har i stort sett hållit tyst om paraden, förutom enstaka ytliga rapporter.

Sökresultat på den stora sökmotorn Baidu i Kina har preparerats så att det kommer upp massor av negativa artiklar om protesten, som kallas för en "fars". Den enda artikeln om själva marschen, som kom från Reuters, har tagits bort.

Trots den officiella mörkläggningen så har många kinesiska internetanvändare delat med sig av sin entusiasm över protesten på sociala medier. "Gratulerar, Hongkong", var en vanlig kommentar. På mikrobloggen Weibo togs den här sortens kommentarer bort, men de kunde ses på Free Weibo, en utländsk sajt som samlar in censurerade poster.

Vissa fastlandskineser försökte till och med visa stöd för Hongkong genom en "Occupy Shenzhen"-rörelse. Shenzhen ligger på det kinesiska fastlandet, precis på andra sidan gränsen till Hongkong.

Enligt Radio Free Asia kom ett dussintal demonstranter till det stora torget i Shenzhen på förmiddagen den 1 juli, men övermannades av en stor grupp civilpoliser innan de kunde veckla ut några banderoller.

Rapportering av Lin Yi, Lu Chen och Li Zhen.