Hundratals vädjare arresterade på Himmelska fridens torg
Vädjare arresteras på Himmelska fridens torg under nationalkongressen. (Foto: Epoch Times)


I hopp om att få lämna sina petitioner till medlemmarna i Pekings kongress samlades ett stort antal vädjare nära Himmelska fridens torg (Tiananmen på kinesiska) på första dagen av 2008 års nationalkongress, den 5 mars. De stoppades dock av polis. Vädjarna kunde inte bryta sig igenom polisblockaden och arresterades när de samlades i närheten av torget.

Flera vädjare som internerades på torgets polisstation intervjuades av Epoch Times vid 15-tiden.

När Chen Lianqing och hans mor från Hebeiprovinsen, den provins Peking ligger i, kom till Himmelska fridens torg vid 20-tiden stoppades de av ett dussin personer från deras hemstad vars ansvar var att stoppa folket från att vädja till centralregimen. Polisen tog senare över och förde dem till Tiananmens polisstation.

– Nu är polisstationen full och till och med hallen är full med folk. Vi kanske kommer att föras till Majialous vädjningseskortscenter eller skickas tillbaka till våra hemstäder för att hamna i husarrest. Det finns hundratals människor här, jag kan inte säga hur många, sade Chen.

Huang Liuhong, en gravid hustru till en taiwanesisk affärsman från Guanxiprovinsen i södra Kina, deltog i vädjandet. Vid elvatiden på onsdagsmorgonen delade hon ut broschyrer under porttornet på torget tillsammans med sina tre andra familjemedlemmar.

– Vi kom till Jinshuibron, Tiananmen, nu på morgonen. Vi bar kläder med skrivna klagomål på och delade ut broschyrer i hopp om att regeringen ska arrestera de korrupta tjänstemännen och ge oss tillbaka våra hus som de tagit. Fyra från min familj och mer än 30 från Guanxi har arresterats, sade Huang.

– Jag vill inte leva. De flesta av mina familjemedlemmar är döda eller skadade. Vädjandebyn (temporära skydd som vädjarna har byggt åt sig) har förstörts, jag har inte något hem. Jag ville hoppa från Jinshuibron vid niotiden nu på morgonen men de tillät mig inte att dö, sade Chen Fenglan från Anhuiprovinsen.

Tao från Zhangzhou, Fujianprovinsen, södra Kina, har utländska släktingar. Hans släktingar i USA och Singapore gav honom pengar för att köpa ett hus från regeringen. Sju år senare rev Zhangzhous myndigheter hans hus utan att det gick genom några lagliga kanaler. Han skrev en klagan till domstolen men säger att domstolen fortsätter att skjuta upp hans fall. Han säger att han vädjat överallt utan några resultat.

– Jag var ganska desperat. Jag hade med mig alkohol till Himmelska fridens torg vid tiotiden nu på morgonen. Jag delade ut broschyrer och höll upp en banderoll för att berätta om min historia. Nu har många blivit arresterade tillsammans med mig. De har med sig bensin (1). Jag hörde att vi skulle bli internerade men jag bryr mig inte, sade Tao.

(1) En del vädjare som är desperata försöker ta självmord på Himmelska fridens torg genom att sätta eld på sig själva med hjälp av lättantändliga vätskor.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-3-7/67145.html