Hundratals turister fångades av stormar och jordskred i Sichuan
Bilder från Hanyan i sydvästra Sichuan 2010, efter det årets svåra jordskred. Sichuan har även i år drabbats kraftiga regnoväder som lett till jordskred och stormfloder. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Ett massivt, sju timmar långt regnoväder drabbade Sichuanprovinsen den 17 augusti, och orsakade jordskred och stormfloder i hela området. Turistområdet Yinchanggou i staden Pengzhou, som var en av de hårdast drabbade områdena under jordbävningen 2008, drabbades återigen hårt. 

Enligt mikrobloggkonto som tros vara statligt sanktionerat evakuerades omkring 1 300 människor från Yinchanggou, inklusive 784 turister. Två personer rapporterades som saknade. Tio hus och en dryg kilometer motorväg förstördes också. Flera turister skrev på mikrobloggar om sina upplevelser av att ha flytt området till fots, vilket tog flera timmar. 

Användaren songyefeifei skrev på sitt Weibo-konto: ”Idag kom vi till slut ut, efter att ha klättrat över två berg och korsat tre floder. Det tog oss sex timmar, och jag är utmattad. Såg ni jordskredet vid Yinchanggou? Det var en 10 meter lång brygga där tidigare.” Han laddade även upp en bild tillsammans med meddelandet.

Mou, som arbetar vid en nationalpark i Yinchanggou, som ligger 76 km från staden Chengdu, sade till Epoch Times att han trodde att mer än 200 turister stängdes in när stormen slog till. De evakuerades senare, sade han.

– Det här är dåligt för våra affärer, eftersom många turister kommer bli rädda för att komma hit, sade han. 

Mou noterade även att området hade blivit av med elektriciteten och mobiltäckningen på kvällen den 17 augusti. Dagen därpå hade telefonin återställts, men Mou trodde inte att strömmen skulle komma tillbaka på ett par dagar. 

En räddningsarbetare med användarnamnet ”Liao Xin 1” på Sina Weibo, använde mikrobloggtjänsten för att söka hjälp, eftersom det var brist på bårar för skadade. 
”Jordskreden har blockerat vägarna i byn, och skadade kan inte evakueras. Situationen är värre än vad som rapporterats i media. Sprid gärna det här meddelandet på olika forum, så att vi kan få hjälp,” skrev han.

Översatt från engelska