Hundratals talibaner rymde från fängelse
Afghanska soldater säkrar vägen utanför Kandahars fängelse efter en massflykt den 25 april 2011 i Kandahar, Afghanistan. Över 450 fångar, mestadels talibaner, rymde efter att rebeller hade grävt en 350 meter lång tunnel in i fängelset. (Foto: Getty Images)


Nästan 500 talibanska fångar lyckades bryta sig ut ur ett fängelse i Afghanistan via en tusen meter lång tunnel på måndagen, till bestörtning för de fredsbevarande trupperna i landet, rapporterar medier.

President Hamid Karzais talesman Waheed Omer kallade det hela en ”katastrof”, eftersom majoriteten av fångarna var soldater och befälhavare som stred under kriget i Afghanistan, rapporterade nyhetsbyrån AFP.

– Detta är ett bakslag, det är någonting som inte borde ha hänt, säger han.

Talibanerna bekräftade efteråt att de var ansvariga för tunnelbygget och att det tog fem månader att gräva den.

– Vi hade de rätta grävverktygen. Det var så mycket jord från tunneln att vi bar bort lite i sänder och sålde den på marknaden, sade talibanernas talesman Zabiullah Mujahid till BBC.

Med hjälp av ingenjörer kunde talibanerna hitta av den plats där fångarna hölls på Sarposafängelset utanför Kandahar, sade Mujahid.

Hålet är ungefär tre meter i diameter, går fem meter rakt ner i marken och kröks sedan åt sidan.

– Folk flydde i små grupper, rum för rum; det undvek trängsel och buller. Det var mycket professionellt gjort, sade Mujahid.

Fängelset har haft rymningar tidigare. Under 2008 lyckades cirka tusen fångar, varav vissa tillhörde talibanerna, fly efter att en bilbomb sprängde upp en öppning i huvudingången.

Översatt från engelska