Hundratals petitionärer gripna under kommunistpartiets plenarsammanträde
Under de kinesiska plenarsammanträden som utfördes i Peking 15-18 oktober greps hundratals aktivister och sattes i ”förvar”. Även rättsaktivister och advokater trakasserades och övervakades i hela landet. (Foto: AFP / Liu Jin)


Myndigheterna i Peking grep hundratals petitionärer från Shanghai inför och under kommunistpartiets centralkommittés femte plenarsammanträde som hölls den 15-18 oktober. De flesta av dem hölls i så kallade ”svarta fängelser”, inofficiella förvar. Rättsaktivister och advokater över hela landet trakasserades och övervakades också.

Den 16 oktober skickade petitionären Zhang Gulian från Shanghai ett meddelande från en hjälpstation, som är ett sorts härbärge för hemlösa och behövande som nu mest används för att hålla petitionärer instängda. Zhang sade att omkring 500 petitionärer från Shanghai togs till stationen samma dag som plenarsammanträdet började. Ett hundratal plockades upp utanför Folkets stora sal och togs till Jiujingzhuang, som är ett centraliserat svart fängelse i Peking. Ännu fler hölls instängda på Jiangxi-hotellet, enligt Zhang.

Li Jianrong är en annan av dessa petitionärer. Han blev av med sin klädaffär när byggnaden illegalt konfiskerades av de lokala myndigheterna.

Jag begav mig till Peking för att mina grundläggande rättigheter kränkts. Många människor har drivits bort från sina egendomar genom tvångsavvisningar. Medborgarna har inga grundläggande rättigheter. Det här är en katastrof för kinesisk lag och rätt, sade Li till Epoch Times.

Li togs tillbaka till en polisstaion i Shanghai för att att frågas ut den 16 oktober och hölls senare inlåst i ett hotell där han enligt egen uppgift misshandlades av säkerhetsvakter.

Lou Qin, även han petitionär från Shanghai, sade att han rest till Peking varje månad för att söka sin rätt efter att hans hus rivits ner. Han försökte även resa dit när plenarsammanträdet började, men han greps och skickades tillbaka till Shanghai med ett nattåg. Lou sade att det var 86 petitionärer från Shanghai på det tåget och 44 till på nästa.

Människorättsadvokaten Jiang Tianyong övervakades dygnet runt i sitt hem i Peking. På eftermiddagen den 11 oktober upptäckte Jiang att han inte kunde öppna sin ytterdörr eftersom någon sprutat in superlim i nyckelhålet. När han frågade polisen som övervakade honom om detta sade denne att han inte visste något om det. 

– Utan tvekan var det säkerhetspolisen som gjorde det. De ville inte att jag skulle gå ut och de vill skrämma mig, sade Jiang till New Tang Dynasty Television (NTD).

– Det här är den typen av saker som folkrepubliken Kinas poliser gör. De bryter mot lagen helt utan skrupler. Det här måste förändras. Vad kommer det vara för slags värld om det här inte förändras?

Sun Wenguang, en pensionerad högskoleprofessor från Shandongprovinsen, har också bevakats noggrant.

– Poliser från allmänna säkerhetsbyrån finns utanför mitt hus. De vill begränsa min frihet. Det här säger mig att det kinesiska kommunistpartiet inte ångrar någonting och inte har för avsikt att förändras till det bättre, sade han i en telefonintervju med NTD.

He Yang, en filmskapare som har dokumenterat hur kinesiska människorättsadvokater förföljs, sattes även han under husarrest, enligt Hongkongbaserad media.

Pu Zhiqiang, människorättsadvokat i Peking, försvann på natten till den 10 oktober och författaren Ran Yunfei kallades till myndigheterna för ett ”samtal”. 

Pekingadvokaren Li Heping sade till Sound of Hope Radio (SOH) att regimen har intensifierat förtrycket mot människorättsadvokater och petitionärer för att ”upprätthålla stabilitet”. 

– Det är precis på grund av regimens förtryck som det är omöjligt att uppnå stabilitet, sade Li.

Lagexperten Fan Yafeng sade till SOH att han tror att trycket mot regimen för sociala reformer i Kina har nått en punkt där det är på väg att tippa över. Han sade att regimens omfattande förföljelse mot religiösa grupper, gräsrotsaktivister och dissidenter är bevis på att regimen står på randen till kollaps. 

– Under de senaste åren har budgeten för att upprätthålla stabilitet varit större än militärbudgeten. Från en finansiell ståndpunkt kan man definitivt inte upprätthålla stabiliteten mycket längre.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44504/