Hundratals döda grisar hotar dricksvattnet för fyra miljoner människor
Sex hundra invånare i Hangzhou, provinshuvudstad i Zhejiang i östra Kina, simmar över Qiantangfloden den 22 juli 2006. De senaste två veckorna har man fiskat upp nästan lika många döda grisar ur floden, som tillgodoser runt fyra miljoner människor i staden med dricksvatten. (Foto: China Out AFP PHOTO/ Eyepress)


Omkring 550 döda grisar har fiskats upp ur nedre delen av Qiantangfloden, som är utgör vattenkällan för fyra miljoner personer i Hangzhou, provinshuvudstad i Zhejiang i östra Kina. Det är okänt om de drunknat eller dött av sjukdomar.

Morning News Today rapporterade den 17 mars att översvämningar i den övre delen av floden hade fört med sig en massa sopor och även döda kycklingar, ankor, gäss och till och med fullvuxna grisar.

En arbetare i staden Wenyan, som ligger nära Hangzhou, sade att han inte sett något liknande på de senaste fem åren.
– Det stank fruktansvärt om de döda grisarna, sade han, och tillade att de fiskat upp omkring 100 döda grisar mellan den 9 och 17 mars.

Huang Haizhen arbetar med att övervaka floden.
– Lyckligtvis flöt inte dessa kroppar omkring nära dricksvattenintagen, så de har inte förorenats, sade han.

På nätet ifrågasatte somliga denna åsikt. ”Blir inte vattnet ändå förorenat av så många döda grisar i floden?” skrev någon. ”Är det verkligen så att bara kroppar som flyter omkring nära dricksvattenintagen förorenar dricksvattnet?” undrade en annan.

Morning News Todays reportrar försökte ta reda på var de döda grisarna kom ifrån genom att tala med lokala grisbönder längs Qiantangfloden och andra floder som rinner ut i den.

De hittade några döda grisar som flöt omkring i den övre del som kallas Fuchunfloden. Dessa kroppar skulle komma att följa flödet och till slut hamna i Qiantangfloden.

Chen, som bor i staden Wenyan sade:
– Vi vet inte när det började, kanske mellan tre och fem år sedan, men varje sommar kommer det en massa döda grisar flytande i floden. Ingen talar om för oss var de kommer ifrån.

Jiang, en annan invånare, sade:
– Jag vet många som bor längs floden som kastar sina sopor rakt i vattnet. Det kan vara orsaken till det här.

Ingen visste något om varför det dykt upp så många döda kroppar denna gång.

Översatt från engelska:
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31888/