Hundratals bybor i södra Kina slog sönder kraftverk
Byborna använder träpålar för att slå sönder en kontorsbyggnad tillhörande Nanshankraftverket nära Weijiangfloden i staden Guilin, Guangxiprovinsen i södra Kina, den 18 november 2013. (Foto: tieba.baidu.com)


Den 18 november slog över hundra bybor från Weijiangflodens kommun sönder kontor, datorer och sovsalar på Nanshankraftverket. Våldsaktionen skedde efter att lokalborna fått reda på att projektet går vidare trots folkets invändningar, enligt den kinesiska Jasminrevolutionen hemsida, vilken grundades av demokratiaktivister som rapporterar om aktiviteter som rör mänskliga rättigheter i Kina.

15 000 personer som bor nedströms längs Weijiangfloden i staden Guilin, Guangxiprovinsen i södra Kina har kämpat för att stoppa kraftverksprojektet i mer än 11 år, sedan 2002 då projektet från början godkändes.

De säger att deras oro över kraftverkets påverkan på miljön i området och på deras försörjningsmöjligheter har ignorerats av kommunerna, och det har inte rapporterats om deras vädjanden och protester i kinesiska nyhetsmedier.

Rapporter om våldet vid Nanshankraftverket gav olika uppskattningar av hur många som deltog. En av ortsborna sade att 400-500 bybor var involverade.

– Vårt syfte med att gå dit [till Nanshankraftverket] var att övertyga dem om att inte sätta igång projektet, och att ta bort utrustningen tills vi kan nå en överenskommelse,” sade en bybo vid namn Yang till Epoch Times i en telefonintervju.

– Men ingen i ansvarsställning ville komma ut och förhandla med oss. Byborna var mycket arga över att inte ha rätt att skydda sina försörjningsmöjligheter.

Några skrev på internet och sade att krossandet av kraftverket var det enda sättet att försöka hitta en lösning, efter att ha uttömt alla regelmässiga metoder utan att få något tillfredsställande svar.

”Vad annat kan vi göra för att stoppa dem än att slå sönder deras byggnad?” skrev någon med pseudonymen Naiwa Dadi som identifierade sig själv som en boende i området. ”Finns det någon tjänsteman på någon nivå som har stått upp för oss? De lokala tjänstemännen gick tyst med på att starta kraftverksprojektet för att de var mutade.”

”Jag hoppas att den här händelsen kan öka medvetenheten. Endast om medierna rapporterar om detta har vi en chans att stoppa dem”, tillade Naiwa Dadi.

När lokalborna kom till kraftverket hittade de överraskande 24 hemmagjorda spikklubbor – metallstänger med många stora vassa piggar i ena änden – gömda under sängarna i personalens sovsal vid kraftverket.

Dessa spikklubbor gjorde byborna rasande, och de tror att de här vapnen hade gjorts för att slå ner dem med.

”Vi hittade många vapen i personalens sovsal,” sade bybon Yang. ”Det verkar som om de är beredda att ta itu med oss. Folk var mycket arga och slog sönder deras sovsal också.”

”De gjorde så där många ruskiga vapen! Dessa byggnadsarbetare är banditer och triader!” ansåg nätanvändare yzy5122262.

Tolv bykommittéer från Weijiangflodens avrinningsområde skrev ett öppet brev i december 2010, där de krävde att kraftverksprojektet skulle stoppas.

Det öppna brevet upplyser om att 15 000 boende i området har brukat Weijiangflodens avrinningsområde i generationer, och floden är deras viktigaste vattenkälla för jordbruket och det dagliga livet. Människorna där kallar Weijiangfloden ”Moder flod”, enligt lokalbefolkningen.

Det planerade Nanshankraftverket och dammen kommer att forma en bassäng, och invånarna säger att de kommer att bli avskurna från floden.

I det öppna brevet sägs att när lokala tjänstemän godkände projektet sade de: ”Det finns inte många människor som bor nära Weijiangfloden. Därför kommer byggandet av en bassäng inte att ha någon större påverkan.” Brevet kallade detta en ”lögn” och sade att uttalandet i hög grad förargade de boende i området.

I brevet stod: ”Vi ber alla nivåer i partikommittéer och regeringen: offra inte miljön och människors sätt att leva för en aggressiv ekonomisk tillväxt! Gör inte sådana onda saker som offrar våra efterkommandes liv!”

Översatt från engelska.


Byborna hittade 24 spikklubbor under sängarna i Nanshankraftverkets sovsal, när över hundra av ortens folk attackerade anläggningen i staden Guilin, Guangxiprovinsen i södra Kina, den 18 november 2013. (Foto: tieba.baidu.com)

Byborna hittade 24 spikklubbor under sängarna i Nanshankraftverkets sovsal, när över hundra av ortens folk attackerade anläggningen i staden Guilin, Guangxiprovinsen i södra Kina, den 18 november 2013. (Foto: tieba.baidu.com)