Hundrade tibetanen tände eld på sig själv i Nepal
Exiltibetaner deltog i en ljusvaka i Kathmandu, Nepal den 13 februari. Dagen efter försökte en munk bränna sig själv till döds i protest mot det kinesiska styret i Tibet. (Foto: Prakash Mathema/AFP/Getty Images)


En tibetansk munk i exil tände eld på sig själv utanför ett kafé i Nepals huvudstad Kathmandu. Det var den hundrade självbränningen i protest mot Kinas kommunistiska styre i Tibet.

De flesta självbränningarna har skett under de senaste 18 månaderna.

Vittnen berättade för organisationen Free Tibet att mannen hade gått in på kaféets toalett innan han gick ut på gatan och satte eld på sig själv. Den oidentifierade mannen ropade slagord mot det kinesiska styret i Tibet medan han brann.

Polisen berättade för AP, att folk i närheten lyckades släcka elden när mannen kollapsat och förde honom sedan till sjukhuset. Hans tillstånd sägs vara kritiskt.

Prasant Tamang, servitör på kaféet, berättade för nyhetsbyrån att han hade hittat en bensindunk, en påse och en jacka på kaféets toalett.

Organisationen The International Campaign for Tibet, säger att händelsen i Nepal är den hundrade tibetanska självbränningen i en eldig protestkampanj som inleddes i februari 2009.

Gruppen sade på onsdagen att de nyss hade fått reda på att en munk i 30-årsåldern tänt eld på sig själv för omkring två veckor sedan i Sichuanprovinsen i Kina.

Förra året steg antalet självbrännare, särskilt vid tiden för den 18: e Nationella partikongressen i november. De flesta är buddhistiska munkar och nunnor som kräver religionsfrihet och att Dalai Lama ska återvända till Tibet.

Utanför Kina är självbränningar sällsynta och betraktas som desperata handlingar mot det förtryckande kinesiska kommunistpartiets styre. Men förra året, satte en 26-årig tibetan eld på sig själv i New Delhi, Indien, när Kinas ledare Hu Jintao besökte landet.

De flammande protesterna tycks ha skakat det kinesiska kommunistpartiet, som har infört hårdare säkerhet på tibetanska områden under de senaste månaderna, bland annat genom att helt stänga av elektricitet och telekommunikation efter självbränningarna.

Dussintals tibetaner har gripits i samband med protesterna.

Förra veckan sände det statligt drivna CCTV en dokumentär som beskyllde den amerikanska mediebyrån, Voice of America, att uppmuntra till självbränningar.

Översatt från engelska.