Hundra miljoner kineser lider av psykisk ohälsa
En arbetslös man i Hongkong utklädd till mentalpatient för att protestera.(Foto: AFP)


Över hundra miljoner kineser, omkring sju procent av befolkningen, lider av psykisk ohälsa. Detta uppger Fan Li, biträdande chef för ett kinesiskt armésjukhus. Han fick uppgiften från en rapport från Kinas centrum för förebyggande och kontroll av sjukdom som släpptes i början av året.

Vid Kinas nationella folkkongress i Peking nyligen sade Fan Li till en reporter från Central News Agency att intensiva konflikter, konkurrens på olika områden, hög arbetstakt, katastrofer och Kinas ekonomiska kris har lett till en stor ökning i antalet mentalpatienter.

Fan påpekade även att den yngre kinesiska generationen, ända ner till åttaåringar, också visar tecken på psykisk ohälsa. Antalet kinesiska barn med psykisk sjukdom har överskridit det internationella genomsnittet på 15-20 procent .

De senaste 20 åren har andelen kroniskt psykiskt sjuka i Kina ökat från 1,27 procent till 1,35 procent av den totala befolkningen. Omkring 400 psykiska sjukdomstillstånd förekommer i landet.

Enligt en studie som genomfördes i Zhejiangprovinsen visade sig omkring 10 procent av befolkningen lida av psykisk sjukdom eller andra relaterade problem. Runt 300 000 lider av schizofreni och 1,2 miljoner av depression.

Kinas psykvård är emellertid undermålig. 2005 fanns bara 572 institutioner för vård av psykiskt sjuka, med sammanlagt 132 881 platser och 16 383 registrerade psykiatriker. Detta ska räcka till 1,3 miljarder människor, vilket innebär att det går nästan 80 000 kineser på en psykiatriker.

 

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13411/