Hundra döda i explosion i Mocambique
En invånare i Maputo reagerar efter att ammunition utlösts i ett vapenlager nära den internationella flygplatsen. Explosionen har hittills lämnat ca 100 döda och lika många skadade, många av dem var barn. (Foto: AFP / Stringer)


Explosioner i ett vapenlager utanför Mocambiques huvudstad Maputo har krävt minst 96 liv och tvingat tusentals människor på flykt. Många av de skadade är barn som vårdpersonal tvingats utsätta för amputationer.

Regeringen i Mocambique har utlyst landssorg i tre dagar. Omkring 400 människor skadades då projektiler och bråte slog ned i fattiga, tätbefolkade förorter och ända in i huvudstaden. Många av de skadade fördes till sjukhus, där de utsattes för amputationer för att deras liv skulle kunna räddas. En talesman för landets räddningsverk sade att en majoritet av de skadade var barn.

Ännu fem timmar efter det att branden bröt ut i torsdags hördes explosioner då projektiler slog ned i och omkring staden. Många hus fattade eld och flera tusen människor flydde från sina hem.

Soldater kommenderades ut för att röja projektiler som inte exploderat och polisen satte in förstärkningar för att stoppa plundrare.

Lagret nära Maputos internationella flygplats var landets största vapendepå med 20 ton bomber, minor och ammunition. En del av utrustningen var från 1970-talet, då landet kastades in i inbördeskrig.

Mörk rök från depån drev ännu på fredagen in över staden medan brandmän kämpade mot lågorna och ambulanser körde folk till sjukhus.

Många av de skadade fick armar eller ben avslitna.

-Jag satt med min fru och barn när deras huvuden slets bort av en granat, sade Jerito Chone i förorten Zimpeto.

Hälsovårdsminister Ivo Paulo Garrido vädjade om blod eftersom akut brist uppstått på sjukhusen. Enligt regeringen orsakades explosionerna av det extremt varma vädret. Hetta var också det skäl som angavs i januari, då en brand utbröt i samma depå. Den gången skadades tre personer.

Maputo ligger i södra Mocambique, som lider under en utdragen torka och intensiv värme. Temperaturen i huvudstaden låg i torsdags på 36 plusgrader.

I kvällningen ekade sirener avlösta av smällar då ambulanser i skytteltrafik förde skadade till sjukhus. Hundratals människor övernattade utomhus av rädsla för att deras bostäder skulle skadas.

-Vi har mängder av patienter. Vi har öppna frakturer och amputationer, sade doktor Assis da Costa på stadens största sjukhus.


En serie explosioner kunde höras från vapenlagret i Mozambique. (Foto: AFP / Ferhat Momade)

En serie explosioner kunde höras från vapenlagret i Mozambique. (Foto: AFP / Ferhat Momade)


(Foto: AFP / Stringer )

(Foto: AFP / Stringer )