Hundhjälte återvänder hem efter veterinärbehandling i USA
Veterinären Anton Lim bär Kabang när de anlände till flygplatsen i Manila den 8 juni. Efter behandling på universitetsdjursjukhus i USA där hundens ansikte rekonstruerats. Olyckan hände när Kabang räddade två flickor från att bli överkörda av en motorcykel. (Foto: Ted Aljibe / AFP)


Den filippinska blandrashunden Kabang blev hjälte när den räddade livet på två flickor i Zamboanga City, Filippinerna, 2011. Efter sju månader behandling på universitetsdjursjukhuset Davis i Kalifornien är den åter hemma. Hon åtföljdes på resan av den filippinske veterinären Anton Lim.

Det var i december 2011 som Kabang räddade ägarens dotter och brorsdotter från att bli påkörda av en motorcykel genom att ställa sig i vägen och stoppa motorcykeln. I olyckan förlorade hunden nosen och överkäken klipptes av, skriver BBC.

Kabang fick sympatier från många håll efter sin heroiska insats. En sjuksköterska från Buffalo, New York gick i spetsen för en insamling för att ta Kabang till USA för vård eftersom filippinska veterinärer inte kunde behandla hennes skador. Under insamlingen strömmade 27 000 dollar in från Filippinerna och utomlands.

Enligt veterinären Lim kom pengarna från 45 länder och täckte kostnaderna, skriver BBC.

”Det här är första gången i den filippinska historien som vi har sett ett sådant stöd för en hund”, sade en annan filippinsk veterinär som haft hand om Kabang.

Innan man kunde börja operera hunden måste den först behandlas för en tumör och hjärtmask för att garantera sårläkningen. Veterinärerna tog hud från hennes kinder, hals och panna för att täcka känsliga områden men de kunde inte rekonstruera Kabangs käke och nos, sade veterinärprofessor Frank Verstraete på universitetet.

En parad är planerad till Kabangs ära efter att den kommit hem till sin ägare Rudy Bunggal i Zamboanga på söndagen.