Humanitär katastrof hotar Darfur efter FN:s misslyckande
Sudanesiska kvinnor pumpar vatten ur en brunn i ett läger för inhemska flyktingar nära gränsen mellan Sudan och Chad. (Foto: Cris Bouroncle/AFP/Getty Images)


I den krigshärjade Darfur-regionen i västra Sudan blir civila män och pojkar skjutna till döds, medan kvinnor och flickor riskerar att bli misshandlade eller våldtagna när de är ute och samlar ved för att kunna laga mat till familjen. Ögonvittnen berättar att förövarna huvudsakligen är regeringssoldater och allierade ur Janjaweed-milisen.

FN misslyckades nyligen med att skicka fredsbevarande styrkor till Darfur. Detta, tillsammans med sabotage mot hjälpverksamheten gör nu att en humanitär katastrof hotar den lokala befolkningen.

Enligt FN har våldet krävt mer än 200 000 liv, fördrivit 1,9 miljoner på flykt i sitt eget land och gjort tre miljoner människor beroende av hjälp för att få mat. På ett möte med säkerhetsrådet den 11 september fördömde generalsekreterare Kofi Annan det ökade våldet mot civilbefolkningen, vilket även omfattar flygattacker mot byar.

I september 2004 kallade USA dödandet av den lokala befolkningen för folkmord. Frankrike gjorde i augusti 2006 ett liknande uttalande.

– Erkännandet som folkmord av FN skulle enligt FN-stagarna innebära skyldigheten att skicka trupper till Darfur utan den sudanesiska regeringens godkännande, sade Mahor Chiche, president på Sauver Le Darfours (Rädda Darfur).

Chiche sade att Ryssland och Kina, vilka är permanenta medlemmar av säkerhetsrådet, levererar vapen till Darfur och inte vill avbryta sina handelsrelationer med Sudan. Dessutom kommer åtta procent av Kinas oljeimport från Sudan.

FN:s säkerhetsråd beslutade den 31 augusti att skicka 20 500 man för att ta över fredsbevarande uppgifter i Darfur från den Afrikanska Unionen (AU). Men resolutionen saknar mandat att agera utan Sudans godkännande.

Kina och Ryssland har opponerat sig mot en starkare resolution.

Utan en starkare resolution agerade Sudan med att bestämt avvisa beslutet. På en presskonferens i FN-högkvarteret i New York den 19 september sade Sudans president Al-Bashir att FN-styrkorna har andra mål än bara de fredsbevarande, och anklagade hjälporganisationer för att ha spridit uppdiktade historier för att skaffa sig mer resurser.

Europaparlamentet antog en kraftfull resolution den 28 september som uppmanar Sudan att acceptera FN:s fredsbevarande trupper. Resolutionen uppmanar också Kina och Ryssland att ”spela en positiv roll i FN”, och arabförbundet att sluta stödja Sudan i sitt motstånd till FN:s fredsbevarande trupper.

Den kinesiske representanten Liu Zhemin sade på säkerhetsrådets möte den 11 september att Sudans attityd och handlingssätt måste respekteras. Den ryske representanten Vitaly Churkin kritiserade FN-resolutionen för att vara hastigt antagen utan överläggning med Sudan.

För tillfället har AU 7 000 man i Darfur, men de är dåligt utrustade och de Sudanesiska myndigheterna har avsiktligt hindrat dem genom att till exempel begränsa deras resande, neka dem bränsle, hindra dem från att ta emot utländsk hjälp samt genom väpnade attacker. AU har insett sina begränsningar och tagit emot kritik för att vara ineffektivt. Operationen inleddes år 2004 med blygsamma resurser.

Läget i Darfur har förvärrats under de senaste två månaderna. En representant för FN-kontoret för mänskliga rättigheter, José Luis Diaz, sade på en presskonferens i Genève den 22 september att FN:s utsända i Sudan har rapporterat att regeringsstyrkor omdömeslöst har attackerat och bombat byar. Byborna var förskräckta när de såg de ökända ”vita flygplanen”.

Även hjälparbetarna är föremål för attacker; tolv personer har dödats under de senaste två månaderna. Många som tillhör hjälporganisationer vågar inte prata med pressen på grund av rädsla för trakasserier. 

EU president José Manuel Barroso reste till Sudan den 30 september. Under ett besök i El Fasher i norr Darfur sade Barroso att Darfur är en av de värsta humanitära kriserna i världen. EU söker efter en politisk lösning och vill förbättra den humanitära situationen. EU ska öka stödet till AU i Darfur.

Bakgrund:

Sedan 2003 har Sudans militär och den regeringsstödda Janjaweed-milisen stridit mot rebellgrupper. Sudanesiska befrielsearmén (SLA/SLM) och Rättvise- och Jämlikhetsrörelsen (JEM), de två största rebellgrupperna, anser att regeringen har försummat svarta afrikaner till förmån för den arabiska befolkningen. Under förevändning att kuva rebellgrupper har regeringen utnyttjat Janjaweed för att döda, plundra och våldta även civilbefolkningen.


Flyktingbarn väntar på en filt på en näringsklinik skapad av den franska hjälporganisationen Action Contre la Faim i Abu Shouk-lägret nära Al-Fasher i Darfurregionen. Drygt 50 000 flyktingar lever i lägret som är det största i provinsen och har funnits sedan 2004. (Foto: Ramzi Haidar/AFP/Getty Images)

Flyktingbarn väntar på en filt på en näringsklinik skapad av den franska hjälporganisationen Action Contre la Faim i Abu Shouk-lägret nära Al-Fasher i Darfurregionen. Drygt 50 000 flyktingar lever i lägret som är det största i provinsen och har funnits sedan 2004. (Foto: Ramzi Haidar/AFP/Getty Images)