Human Rights Watch uppmanar Bahrain att sluta attackera läkare
Läkare och sjuksköterskor tar emot en skadad demonstrant på akutmottagningen i Bahrain den 17 februari. Förutom att attackera skadade demonstranter arresterar regeringen också medicinsk personal, något Human Rights Watch vill få ett slut på. (Foto: John Moore/Getty Images).


Human Rights Watch (HRW) uppmanar Bahrains regering att sluta anhålla medicinsk personal och anfalla skadade demonstranter.

I en 54-sidig rapport som släpptes på måndagen, beskriver HRW detaljerat om misshandel och tortyr som begås av den konstitutionella monarkin.

Med början i mitten av februari i år hölls massdemonstrationer i hela Bahrain som en del av det arabiska våruppror som har utmanat regeringarna i Mellanöstern och Nordafrika. Regeringen försökte kväsa upproret med tårgas och gummikulor.

En särskild militärdomstol, domstolen för nationell säkerhet, bildades den 15 mars för att döma gatudemonstranter och deras anhängare. Rapporten från HRW hävdar att nästan alla fängslade har haft ”uppenbart politiska anklagelser” mot sig såsom attentat, deltagande i olagliga demonstrationer eller kidnappning, snarare än ”legitima förseelser.” Den 18 juli hade totalt 48 sjukvårdare ärenden hos militärdomstolen.

För fyra månader sedan, den 16 mars, togs landets största offentliga sjukhus över av säkerhetsstyrkor. I och med det gjorde kvaliteten i sjukvården en omedelbar störtdykning. Över 70 av den medicinska personalen har sedan gripits och mer än 150 har avstängts eller sagts upp från sina jobb.

I en intervju med HRW berättar en läkare, som för närvarande står inför rätta, att förhörsledaren hade torterat honom medan han var häktad.

–De ropade och skrek hemska förolämpningar om min mor, mina systrar och min hustru. De började slå mig innan de ens hade börjat ställa frågor. De slog mig med en stor gummikabel över hela kroppen ”, sade han.

–Jag sade till dem att jag var redo att skriva under vad som helst som de ville att jag skulle erkänna. Men de svarade: ”Du måste erkänna. Vi vill inte ha lögner”.

Till slut blev han videofilmad när han läste upp ett förberett uttalande i vilket han ”erkände” att han ”förvärrat en patients skador.”

HRW rekommenderar regeringen i Bahrain att stoppa deras övertramp mot mänskliga rättigheter och införa mer demokratiska metoder. Det uppmanar också FN att inleda en utredning om Bahrains regerings påstådda brott mot mänskliga rättigheter.

Översatt från engelska