Huliganlagen ses över


Den omtvistade huliganlagen ska ses över, lovar justitieminister Beatrice Ask efter krav från bland andra fotbollförbundet.

-Det finns ju mycket kritik mot lagen dessvärre. Den är inte helt användbar, och det är viktigt att lagstiftning kan användas, säger hon.

Kritiken mot lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang, den så kallade huliganlagen, har funnits sedan lagen infördes 2005. Från idrottshåll har det hävdats att lagen inte går tillräckligt långt och att utformningen gör det svårt att fullt ut utnyttja den.

-Det finns framför allt två problem med den som vi ser det, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

-Klubbarna kan inte få tillgång till information från polisen på grund av sekretesslagstiftningen. Samtidigt kan bara klubbarna anmäla en individ till åklagaren för att åklagaren ska kunna besluta att vederbörande blir avstängd.

Just möjligheten att stänga av personer från matcherna ser Sune Hellströmer som en central punkt för att komma till rätta med problemen. Förbundet har därför länge krävt att lagen ska skärpas.

Kravet framfördes tillsammans med Riksidrottsförbundet på nytt i samband med ett seminarium på onsdagen, där justitieminister Beatrice Ask och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth mötte representanter för bland annat de stora idrottsförbunden och polisen.

Beatrice Ask lovade vid seminariet att tillsätta en arbetsgrupp på justitiedepartementet, som så snart som möjligt ska presentera sina förslag. Enligt justitieministern är det inte omöjligt att lagen ändras på några punkter.

-Jag utesluter verkligen inte det. Det finns en del att göra, säger hon.

-I några avseenden tror jag inte att man behöver göra förändringar i lagen, utan i hur man använder den. Men i andra delar får man överväga det.

Sekretessfrågan är en av delarna som ska ses över. Enligt Ask finns flera vägar att gå. Polisen skulle kunna ges möjlighet att anmäla våldsamma supportrar till åklagaren. Ett annat tänkbart sätt är att klubbarna får rätt till övervakningsfilmerna från arenorna.

Om översynen av lagen går som den ska kan ett förslag om lagändring komma redan till hösten.

-Jag lovar inte det, utan nu får vi titta på vad vi konkret har. Men jag brukar inte ha för vana att dra ut på tiden om jag slipper, säger Beatrice Ask.