Hu Jintao besöker mindre stad för att undersöka Falun Gong-ärende


Den förre kommunistpartiledaren Hu Jintao reste nyligen till staden Yangcheng i Jiangsuprovinsen för att personligen hantera fallet med två Falun Gong-utövare, söner till en högt uppsatt partitjänsteman, som blev gripna och torterade, enligt källor med insikt i frågan.

Hu reste tillsammans med Li Zhanshu, chef för kommunistpartiets centralkommittés huvudkontor, och de besökte Nanjing, Wuxi, Taizhou, Yancheng och andra städer i Jiangsiuprovinsen mellan den 26 och 29 december 2012, enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua. Men enligt källan var Hus övriga besök bara en ursäkt för resan till Yancheng, där han skulle hantera Falun Gong-ärendet.

Efter att bröderna släpptes från fängelset spårade de upp de ansvariga tjänstemännen och krävde en ursäkt och kompensation för den förföljelse de hade utsatts för. När de satt gripna blev de misshandlade och torterade. Bröderna har sagt att de kommer att publicera bevis på korruption bland lokala tjänstemän på internet om deras krav ignoreras.

Enligt källan har fallet generat högt uppsatta partitjänstemän, som inte vet hur de ska hantera det. Jia Qinglin, medlem av politbyråns ständiga utskott, har tidigare besökt Yangcheng i vad som tycks vara ett misslyckat försök att lösa frågan.

Partiets funktionärer på olika nivåer upplever en allmän tveksamhet kring huruvida den brutala förföljelsekampanjen mot Falun Gong fortfarande har den nya ledningens stöd. Ledarna i sin tur oroar sig lika mycket över fall som detta med de två bröderna, där de som har förföljts, eller deras familjemedlemmar kräver kompensation och ursäkt för de människorättskränkningar som de har utsatts för.

Översatt från engelska