Hu Jias hustru saknad - antas gripen
Zeng Jinyan, gift med människorättsaktivisten Hu Jia, grät utanför rättssalen efter att hennes make dömts till tre års fängelse i april i år. Hon försvann spårlöst dagen före OS-invigningen. (Foto: Teh Eng Koon/AFP/Getty Images)


Zeng Jinyan, den fängslade människorättsaktivisten Hu Jias hustru, har anmälts saknad och hennes vänner misstänker att hon gripits av polis.

Zeng Jinyan, som suttit i husarrest eller övervakats hårt av polisen de senaste två åren, anmäldes försvunnen från sitt hem den 7 augusti och vänner har inte lyckats kontakta henne, säger CHRD, Chinese Human Rights Defenders, i ett uttalande.

Hu Jia greps i december 2007 och dömdes till tre år och sex månaders fängelse för ”omstörtande verksamhet”, något som många anser är en del av den kinesiska regimens kampanj att tysta dissidenter under OS.

Den 34-årige Hu Jia har länge talat öppet om orättvisor i Kina, bland annat frågor gällande miljön och HIV/AIDS-offer som smittats av blodtransfusioner.

Han har också varit en förgrundsgestalt när det gäller att sprida information om andra aktivister, däribland ”folkets advokat”, Gao Zhisheng, som även han hållits fängslad sedan förra året och nu rapporterats ha blivit torterad.

Zeng Jinyan var med på tidskriften Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer på grund av hennes blogg om livet som dissident i Peking. Hon och Hu Jia har ett litet barn.

Paret har även gjort en film om sina liv som dissidenter i Peking och skulle resa till Europa förra året för att tala vid visningen av filmen, men greps i Peking på väg till flygplatsen.

Förra månaden försökte det australiensiska programmet Four Corners besöka Zeng i hennes hem i Peking. Så snart teamet anlände hejdades de dock av lokal polis från att komma in i hyreshuset där hon bor. Strax därefter kom fler poliser och förklarade området för en brottsplats och spärrade av det med polistejp. Four Corners-teamet tvingades lämna området utan att ha sett skymten av den unga kvinnan.

Vänner till paret sade till CHRD att de tror att Zeng gripits av polis för att förhindra att utländska journalister ska kunna kontakta henne under OS.

– Endera är Pekingpolisen så inkompetent att de låtit henne försvinna mitt framför ögonen på dem, eller så är de själva ansvariga för hennes försvinnande. Hur kan en ung kvinna med ett spädbarn ”sabotera” OS när hon står under så kraftig polisbevakning dygnet runt? sade en vän till Zeng.

Pekings första mellanliggande folkdomstol tolkade Hu Jias uttalanden som ett försök att ”omstörta statens politiska och socialistiska system”.

Människorättsorganisationer ser annorlunda på saken. De anser att de kinesiska myndigheterna fängslade Hu Jia för att tysta honom inför OS.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/zeng-jinyan-hu-jia-missing-dissident-china-olympics-2457.html