Hu Jia "nästa måltavla" för Kinas regim
Hu Jia, välkänd människorättsaktivist, bjuder in en utländsk journalist till sitt hem i Peking den 3 januari 2007. Hu har hotats med ett långt fängelsestraff för sin aktivism. (Foto: Verna Yu/AFP/Getty Images)


Den kinesiske aktivisten Hu Jia fick nyligen sitta 24 timmar i en fängelsecell där han förhördes av tjänstemän från Pekings byrå för offentlig säkerhet. Därefter fördes han till sitt hem där han omedelbart sattes i husarrest.

”Du är vår nästa måltavla” var den olycksbådande varningen som säkerhetsagenterna gav honom, berättade Hu.

Hu tror att han sannolikt kommer att förhöras igen. Och om myndigheterna väljer att åtala honom – vilket han betraktade som sannolikt – kan straffet bli kännbart.

Sedan 2004 har Hu Jia, och senare hans fru, Zeng Jinyan, blivit måltavlor för myndigheternas trakasserier och bestraffning, som syftar till att avskräcka honom från hans aktivism mot partiets människorättskränkningar.

Den senaste tiden har han varit aktiv med e-postskrivande, på Twitter och andra internetforum. Där har han kontaktat journalister, diplomater och andra aktivister för att informera dem om rättegången mot Xu Zhiyong, grundaren till Nya medborgarrörelsen, vars syfte är att folket ska kunna utkräva ansvar av kommunistpartiet.

Han har också uppmanat till minneshandlingar för offren i massakern på Himmelska fridens torg 1989, organiserat hungerstrejker och engagerat sig i andra former av aktivism.

Hu sade att om han verkligen blir dömd kan straffet bli långt värre än de fyra åren som Xu Xhiyong fick.

– Xu Zhiyong stod upp för mänskliga rättigheter på ett fredligt sätt. Och han var inte involverad i känsliga ämnen som 4 juni-rörelsen och Falun Gong-frågan. Ändå dömde myndigheterna honom till fyra års fängelse. Det innebär att myndigheterna vill slå ned på inflytelserika människor, sade Hu. 

Hu har varit engagerad i massakern på Himmelska fridens torg  och har kritiserat förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong i media, något som myndigheternas betraktar som ett av de mest känsliga politiska ämnena.

– Polisen förberedde ”material” den här gången för att anklaga mig för att ha ”stört den allmänna ordningen” eller bedrivit ”omstörtande verksamhet”. Om Xu Zhiyong fick fyra år, då får vi se hur de dömer mig, sade Hu.

Han tillade att om han anklagas för ”statsomstörtande verksamhet” kommer han att betecknas som en återfallsförbrytare, vilket innebär ett straff på minst 11 år.

Hu Jia dömdes till tre och halvt år i fängelse 2008 för ”statsomstörtande verksamhet” på grund av sin aktiva roll i människorättsaktiviteter i Kina.

Under det senaste förhöret hade sex poliser tagit med en fil med material för att bevisa sina påståenden. Detta inkluderade Twitter-inlägg som han har skrivit, bilder som han har laddat upp och nyhetsartiklar med intervjuer som han har gett till utländska mediebyråer.

Allt detta skrivande och pratande har satt press på myndigheternas ”upprätthållande av stabiliteten”, berättade polisen för honom.

– Upprätthållande av stabiliteten har numera blivit en maffia i samhället, vilket skadar Kinas rättssystem och sociala rättvisa. Som medborgare har jag rätt att tala, och jag kämpar mot olagligt förtryck som förvägrar mig mina rättigheter, sade Hu. Och han fortsatte:

– Jag har andra åsikter än myndigheterna om Falun Gong, 4 juni-rörelsen, Xinjiang och Tibet, och jag är kritisk mot det Kinesiska kommunistpartiets historiska frågor. Detta är min rättighet som ingen organisation, grupp eller regering kan undertrycka. Att hålla tyst är att vara en medbrottsling. Jag kommer att fortsätta att göra det som jag ska göra.

Hu, som är 40 år gammal, har i många år varit demokratiaktivist, miljökämpe och stått upp för aidsoffer. 2008 belönades han av Europaparlamentet med Sacharovpriset, en av de högsta utmärkelserna inom människorättsfrågor. Han satt i fängelse när han fick priset.

Översatt från engelska.