Hotet mot valhajen
Valhajar styckas i en fabrik i Puqi i Kinas Zhejiang-provins. (Foto: WildLifeRisk)


Människan har alltid fascinerats av djurlivet i havet. Med majestätisk storlek och stoisk tystnad är de stora djuren som lever i havet kungar i sina domäner.

Sedan kom människan, driven av girighet och kapten Ahabs envishet som i romanen Moby Dick av Herman Melville från 1851. När handeln blev global ökade jakten på de stora havslevande djuren.

Att världshaven håller på att bli utfiskade är ingen nyhet men dessa bilder som nyligen släpptes av den Hongkong-baserade naturvårdsföreningen WildLifeRisk har blivit en mycket levande påminnelse.

En undersökning som WildLifeRisk gjorde under fyra år visar att minst en fabrik i Zhejiang-provinsen i Kina dödar över 600 valhajar varje år, i vad som verkar vara världens största slakt- och styckningsfabrik av en internationellt skyddad hotad art.

Valhajen är den största hajen. Den kan bli 14 meter lång, ungefär dubbelt så lång som den stora vithajen.

Utredarna tror att fabriken i Puqi bara är en av många som sysslar med handel och produkter av utrotningshotade hajar utefter Kinas kuster.

Valhajsfenor torkas i Puqi och skickas sedan till Guangzhou, som ligger i Kinas södra Guangdong-provins, där de säljs till restaurangägare som använder dem som prydnad. De stora fenorna binds oftast om med röda band och hängs över entréerna.

Hajsskinn säljs som läder till väsktillverkare medan läppar, mage och kött säljs till restaurangbranschen.

De stora pengarna finns i hajlevern. Hajolja är en dyrbar produkt som finns koncentrerad i stora mängder i levern. Olja från levern används i hudvårdsprodukter och läppstift samt som kosttillskott i form av omega-3.

Översatt från engelska.