Hotet från IS mot påven och Vatikanen tas på allvar
Påven Franciscus (mitten) talar med Filippinernas president Benigno Aquino medan han vinkar till publiken under en avskedsceremoni på Amor Airbase i Manila den 19 januari 2015. (Foto: Noel Celis/AFP/Getty Images)


Islamiska staten, IS, är ett verkligt och påtagligt hot mot påven Franciskus, säger en säkerhetstjänsteman från Vatikanen.

För några veckor sedan släppte IS en video som visar hur 21 koptiska kristna i Libyen halshuggs. Mot slutet av videon uttalar en maskerad extremist ett hot mot Rom, Italien och landets kristna befolkning.

– Hotet existerar verkligen, men vi har i nuläget inte hört om några planer på en attack mot Vatikanen eller påven, säger Vatikanens säkerhetschef Domenico Giani till Polizia Moderna.

Han sade att det alltid är en hög säkerhetsapparat runt påven och att IS inte är det enda hotet. Det finns ensamvargar och psykiskt störda individer som också utgör ett hot mot påven.

Påvens dagliga arbete kommer inte att förändras på grund av det senaste hotet från Is. Franciskus kommer att fortsätta bedriva sitt ämbete som han brukar. Påven är fullt medveten om risken men han kommer inte att kompromissa. Han kommer att fortsätta vara nära folket och ha personlig kontakt med så många som möjligt.

– Det är vi som måste anpassa oss till honom, inte tvärtom. Vi måste göra allt vi kan så han kan bedriva sitt ämbete på det sätt han vill och ska göra, sade Giani.

Förra veckan höjde den italienska regeringen sin beredskap efter hotet från Is där de kallade Italien för ”landet signerat med korsets blod”.

För fyra månader sedan hade en tidning från IS en bild som visade extremistgruppens flagga vajande över Petersplatsen, med texten ”Det misslyckade korståget”.

Påven Franciskus är van vid säkerhetsarrangemang sedan sin tid som ärkebiskop Jorge Mario Bergoglio i Buenos Aires. År 2009 bad Argentinas regering honom bära skottsäker väst efter anonyma hot som sade att en fackförbundsledare planerade att mörda honom, skriver CruxNow.

Han använde den skottsäkra västen en gång.

Giani sade att han är verkligt orolig för säkerheten för alla besökare vid påvens framträdanden och att det inte finns tillräckligt många poliser för att bevaka Vatikanen. Just nu är det bara 130.

Med dagens riskfaktor borde vi vara fler, men Vatikanen har en åtstramad budget, sade Giani enligt CruxNow.