Hoten mot journalister ökar i Italien
Lirio Abbate är en italiensk journalist som levt under polisbeskydd sedan han blev dödshotad av maffian 2007 då han var medförfattare till en bok om en siciliansk maffiaboss. (Vincenzo Pinto/AFP/Getty Images)


Reportrar utan gränser har släppt sin årliga rapport om våld mot journalister över hela världen.  I Italien märks en tydlig trend av otrygghet för de som arbetar med media. Under 2014 har det varit en märkbar ökning av hot, förtalsmål och fysiskt våld mot journalister.

Tillsammans med den italienska icke-statliga organisationen ’Oxygen for Information’ sammanställde Reportrar utan gränser en rapport som släpptes den 16 december. Rapporten listar 38 fysiska attacker mot italienska journalister vilket slår fjolårets rekord, 34 attacker. Allmänna hot ökade med tio procent och är nu uppe i 421. De ständigt närvarande hoten har lett till att journalister ofta måste be om polisbeskydd.

Ett av de senaste fallen som fått uppmärksamhet är Lirio Abbate som blev påkörd av en bil den 11 november. Journalisten som jobbar på veckotidningen L’espresso har haft polisbeskydd sedan 2007 på grund av hot från maffian, som följde efter hans undersökande arbete. Det är bara den senaste i en hel rad av attacker som den sicilianske journalisten utsatts för. Reportrar utan gränser kallar honom ”Informationshjälte”.

Pressfrihet i Italien

Italien ligger på 49:e plats av 180 länder när det gäller pressfrihet. Trots att 66 journalister dödats och 119 kidnappats i världen det här året, och inget skett inom Italiens gränser, ändå räknas landet som ett av de värsta i Europa.

Enligt ’Oxygen for Information’ är Lazio-regionen, där Rom ligger, den region där det förekommit mest hot (86) men Basilcata-regionen ses ändå som den med mest problem med tanke på det låga invånarantalet och medias närvaro. Brev med kulor, förföljelse, dödshot på telefon, förolämpningar på Facebook, även till familjemedlemmar, är verklighet för sju procent av de journalister som bor i de södra delarna av landet.

Press mot journalister

Pressen mot journalister kommer också via rättssalarna. Att ta saker till domstol har blivit alltmer vanligt, särskilt för politiker och andra offentliga personer. Avsikten är att sätta press på journalister och censurera deras rapportering. Sedan den 31 oktober har över 220 klagomål och stämningar registrerats, de flesta mot mediafolk i tryckta utgåvor. Reportrar utan Gränser understryker att det här är ett helt lagligt och mycket effektivt sätt att tysta journalister.

Bland de rapporterade fallen finns borgmästaren i staden Titos stämning mot en lokal tv-station för att de rapporterat om faran att dricka det kommunala vattnet. En annan borgmästare, Massimo Bitonci, från staden Padua har lämnat in ett klagomål mot senatorn och författaren Laura Puppato som kritiserade Bitonci på sin blogg, för att han valde att inte möta den marockanska konsuln.

Läs den