loadingDe populäraste månkakorna i Kina. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)
De populäraste månkakorna i Kina. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)
Traditionell kinesisk kultur

Höstfestivalen och månkakor

Epoch Times, Lily Choo & Barbro Plogander

Höstfestivalen är en av de fyra viktigaste helgdagarna i Kina och den infaller på den 15: e dagen i den åttonde månaden i den kinesiska kalendern. Den här dagen samlas traditionellt kinesiska familjer och vänner för att beundra den klart lysande höstmånen, njuta av månkakor, frukt och te.

Månkakorna är symbolen för familjers återförening, deras fullständighet, harmoni och lycka. De tidigaste månkakorna dök upp i den södra delen av Kina under Shangdynastin (1766 – 1122 f. Kr.). Det var en sorts kaka med tunna kanter men ända sedan Handynastin (206 f. Kr.) har sesamfrön, melonfrön och valnötter varit de vanligaste ingredienser i månkakor.


En treårig pojke njuter av sin månkaka. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)

En treårig pojke njuter av sin månkaka. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)

I generationer har dessa kakor gjorts med söta fyllningar av melonfrön, nötter, lotusfröpasta, krossade röda bönor och dadlar.

Allteftersom tiden gick, har månkakorna utvecklat regionala särdrag som bygger på lokala födoämnen och sedvänjor. Peking-månkakor har ett krispigt brunt skal, medan Suzhou-månkakorna har flera tunna lager med skal. Guangzhou-kakan har ett tjockt, mjukt skal och en mängd olika sorters fyllningar. I Taiwan används även sötpotatis till månkakornas fyllning.

Numera finns det hundratals varianter av månkakor till försäljning en månad innan månfestivalen. Många nya sorters månkakor hittades nyligen på marknaden, såsom isglacerade månkakor som inte behöver baka men måste hållas frysta, grönsaks- eller fruktmånkakor och kakor fyllda med havsöra (ostron), fisk, skaldjur och så vidare.

Oavsett vilken typ av månkaka man föredrar, så äter man dem tillsammans med en kopp te, eftersom teet kan lösa fettet hos månkakorna. Kinesiskt te och månkakor är därför en perfekt kombination.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDe populäraste månkakorna i Kina. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)
De populäraste månkakorna i Kina. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)
Traditionell kinesisk kultur

Höstfestivalen och månkakor

Epoch Times, Lily Choo & Barbro Plogander

Höstfestivalen är en av de fyra viktigaste helgdagarna i Kina och den infaller på den 15: e dagen i den åttonde månaden i den kinesiska kalendern. Den här dagen samlas traditionellt kinesiska familjer och vänner för att beundra den klart lysande höstmånen, njuta av månkakor, frukt och te.

Månkakorna är symbolen för familjers återförening, deras fullständighet, harmoni och lycka. De tidigaste månkakorna dök upp i den södra delen av Kina under Shangdynastin (1766 – 1122 f. Kr.). Det var en sorts kaka med tunna kanter men ända sedan Handynastin (206 f. Kr.) har sesamfrön, melonfrön och valnötter varit de vanligaste ingredienser i månkakor.


En treårig pojke njuter av sin månkaka. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)

En treårig pojke njuter av sin månkaka. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)

I generationer har dessa kakor gjorts med söta fyllningar av melonfrön, nötter, lotusfröpasta, krossade röda bönor och dadlar.

Allteftersom tiden gick, har månkakorna utvecklat regionala särdrag som bygger på lokala födoämnen och sedvänjor. Peking-månkakor har ett krispigt brunt skal, medan Suzhou-månkakorna har flera tunna lager med skal. Guangzhou-kakan har ett tjockt, mjukt skal och en mängd olika sorters fyllningar. I Taiwan används även sötpotatis till månkakornas fyllning.

Numera finns det hundratals varianter av månkakor till försäljning en månad innan månfestivalen. Många nya sorters månkakor hittades nyligen på marknaden, såsom isglacerade månkakor som inte behöver baka men måste hållas frysta, grönsaks- eller fruktmånkakor och kakor fyllda med havsöra (ostron), fisk, skaldjur och så vidare.

Oavsett vilken typ av månkaka man föredrar, så äter man dem tillsammans med en kopp te, eftersom teet kan lösa fettet hos månkakorna. Kinesiskt te och månkakor är därför en perfekt kombination.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024