Höstfestivalen och månkakor
De populäraste månkakorna i Kina. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)


Höstfestivalen är en av de fyra viktigaste helgdagarna i Kina och den infaller på den 15: e dagen i den åttonde månaden i den kinesiska kalendern. Den här dagen samlas traditionellt kinesiska familjer och vänner för att beundra den klart lysande höstmånen, njuta av månkakor, frukt och te.

Månkakorna är symbolen för familjers återförening, deras fullständighet, harmoni och lycka. De tidigaste månkakorna dök upp i den södra delen av Kina under Shangdynastin (1766 – 1122 f. Kr.). Det var en sorts kaka med tunna kanter men ända sedan Handynastin (206 f. Kr.) har sesamfrön, melonfrön och valnötter varit de vanligaste ingredienser i månkakor.


En treårig pojke njuter av sin månkaka. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)

En treårig pojke njuter av sin månkaka. (Foto: Jason Wang, Epoch Times)

I generationer har dessa kakor gjorts med söta fyllningar av melonfrön, nötter, lotusfröpasta, krossade röda bönor och dadlar.

Allteftersom tiden gick, har månkakorna utvecklat regionala särdrag som bygger på lokala födoämnen och sedvänjor. Peking-månkakor har ett krispigt brunt skal, medan Suzhou-månkakorna har flera tunna lager med skal. Guangzhou-kakan har ett tjockt, mjukt skal och en mängd olika sorters fyllningar. I Taiwan används även sötpotatis till månkakornas fyllning.

Numera finns det hundratals varianter av månkakor till försäljning en månad innan månfestivalen. Många nya sorters månkakor hittades nyligen på marknaden, såsom isglacerade månkakor som inte behöver baka men måste hållas frysta, grönsaks- eller fruktmånkakor och kakor fyllda med havsöra (ostron), fisk, skaldjur och så vidare.

Oavsett vilken typ av månkaka man föredrar, så äter man dem tillsammans med en kopp te, eftersom teet kan lösa fettet hos månkakorna. Kinesiskt te och månkakor är därför en perfekt kombination.