Höstfestivalen och damen i månen
Fullmånen när den är som störst. (Illustration: Jiayi Wang, Epoch Times)


Zhongqiu Jie, höstfestivalen, är en av de viktigaste högtiderna i Kina. I den kinesiska månkalendern inträffar högtiden på den femtonde dagen i den åttonde månaden; den dag när månen vanligtvis är som fullast och rundast. Denna dag ansågs även vara en skördefestdagen eftersom frukter, grönsaker och spannmål då hade skördats färdigt.

Det finns många vackra legender om månen i Kina. Den mest populära handlar om kvinnan ChangE.

En gång för länge, länge sedan bodde ett lyckligt ungt par nära berget Kunlun. Mannen kallades för Houyi och hans vackra fru bar namnet ChangE. De var båda mycket vänliga personer som var älskade av byborna.

En dag kom en Bodhisattva (sanskrit, ‘varelse som söker upplysning’, av och sattva ‘väsen’), och gav Houyi och ChangE en flaska som innehöll ett odödlighetens elixir. Det var som belöning för att de i sitt liv idkade välgörenhet. Bodhisattvan berättade att elixiret skulle ge dem evigt liv. Paret blev mycket nöjda med den belöningen och de beslöt att dricka elixiret tillsammans, på den 15:e dagen i det åttonde månvarvet när fullmånen var som ljusstarkast.

När dagen kom var båda mycket glada. Då flög nio gamar högt upp i himlen och förvandlades till brännande solar. Tio solar brann nu våldsamt på himlen, som glödande vulkaner. Träden och allt gräs brändes sönder. Marken sprack och torkades ut, och floderna sinade. Många människor dog av hunger och törst.

ChangE blev rädd, och därför ville hon omedelbart lämna jorden med sin make. Hon drack upp hälften av elixiret. När hon sträckte ut handen för att räcka över det som fanns kvar i flaskan till Houyi, föll den tragiskt nog till marken och elixiret rann ut.

Trots att Houyi var djupt bedrövad, hittade han ett sätt att skingra sorgen när hans beslutsamhet återuppväcktes vid åsynen av människornas lidande. Han tog fram sin röda båge och de vita pilarna och sköt ner de nio solarna en efter en. Vädret blev genast svalare. Regnet öste ner och fyllde floder med sötvatten, gräset och träden blev återigen gröna. Livet hade återställts och mänskligheten var räddad.


ChangE och det graciösa månskenet. (Illustration: Ziyou Huang, Epoch Times)

ChangE och det graciösa månskenet. (Illustration: Ziyou Huang, Epoch Times)

Så snart elixiret började verka kände ChangE att hon blev lyft upp mot himlen. Hon bestämde sig för att bosätta sig på månen eftersom den ligger närmast jorden.

Houyi såg på ChangE när hon flög till månen, och han kände sig mycket ledsen. Han ropade hennes namn till månen som blev mycket rund och mer lysande. Han skyndade sig hem och på bordet i trädgården ställde han fram lite mat som ChangE älskade och väldoftande rökelse, för att ge näring åt sin kärlek till ChangE

Även om ChangE bodde på månen var hennes hjärta kvar hos i de dödligas värld. Hon kunde aldrig glömma sin starka kärlek till Houyi och den kärlek hon kände för människorna.

Senare förenade sig många människor med Houyi för att skicka välsignelser till ChangE på femton dagen i den åttonde månaden varje år.