Hösnuva kan behandlas med örtmediciner


Rinnande näsa? Kliande ögon? Nysningar? Det här är den tid på året då många råkar ut för allergisk rinit, också kallad hösnuva. Detta orsakas av en allergisk reaktion mot mikroskopiskt pollen som flyger genom luften. Inom den traditionella kinesiska medicinen används örtmedicin och akupunktur mot hösnuva.

Den vanligaste förståelsen är att detta orsakas av en störning i immunförsvaret.

Bing Tian som är läkare i kinesisk traditionell medicin säger:

– Det orsakas av svagt ”försvars-qi”, som är detsamma som svag försvarsenergi.

Det finns en anmärkningsvärd likhet i de här två synsätten, då funktionen av ”försvars-qi” i den kinesiska medicinen kan jämställas med funktionen hos immunsystemet.

Tian förklarar för Epoch Times att det finns olika typer av qi. I behandlingen av hösnuva stärker läkaren i kinesisk medicin försvars-qi med örtmedicin och löser upp blockeringar i näsan med hjälp av akupunktur.

Balansera varmt med kallt

Hon förklarar också orsaken till att nivån av försvars-qi kan bli för låg.

– Först och främst beror det på olämplig kost eftersom energikällan är de näringsämnen vi får genom maten. Det är precis som att det behövs kraft och energi för att driva någonting. Vi får energi och ork från det vi äter och av sömn.

I Kinesisk medicin anser man att olika livsmedel har olika ”temperaturer” vilket är annorlunda än den västerländska synen på näringslära. Livsmedel kan variera mellan varm, kall och neutral. Mat med olika ”temperaturer” har olika effekter på kroppen.

Tanken med att äta livsmedel med olika temperaturer är att återställa balansen i kroppen. Därför ska man om en åkomma sägs vara ”kall”, som till exempel hosta eller snuva, äta ”varmare” mat, som ingefära och schalottenlökssoppa. Omvänt ska man vid en ”varm” åkomma såsom ont i halsen och svettningar, äta ”kallare” mat, som till exempel bananer, gurka och tofu.

Nedsatt matsmältningsförmåga kan också sänka nivån av försvars-qi. Tian förklarar att människor som har dålig förmåga att absorbera näring ofta känner att de har en lägre energinivå vilket beror på att födan inte bryts ner tillräckligt för att ge energi.

Brist på fysisk aktivitet kan också sänka vår försvars-qi.

Behandling med örter

Behandlingen anpassas individuellt till varje patient. Först gör man en grundlig och detaljerad diagnos av alla symptom som är viktiga att känna till, såsom svettningar, kondition, trötthet, och matsmältningsfunktion.

Örter ordineras sedan med hänsyn tagen till många olika faktorer. Tian berättar att det finns hundratals olika örter, och ett recept kan vara sammansatt av upp till tio olika örter.

Kinesiska örtmediciner, såsom harört (bupleurum), kinesisk skullcap (scutellaria barbata), ingefära, lakrits och ginseng har använts för behandling av hösnuva i Kina och Japan sedan mycket lång tid tillbaka. Andra produkter kan innehålla magnolia-derivat.

Traditionell kinesisk medicin kan behandla hösnuva

Studier av effekten av behandling av hösnuva med naturläkemedel och akupunktur i kinesisk medicin har publicerats i medicinska tidskrifter. Det här området har inte blivit allmänt utforskat, men det finns bevis för att traditionell kinesisk medicin har effekt vid behandling av hösnuva.

En tysk studie som publicerats i tidskriften Allergy Journal fann att patienter med hösnuva som fick akupunktur varje vecka och tog kinesisk örtmedicin tre gånger om dagen hade färre symptom och var mindre benägna att säga att deras allergi hindrade dem i deras dagliga liv än de personer som fått placebobehandling.

Efter sex veckor visade 85 procent av de behandlade patienterna en förbättring, jämfört med 40 procent av patienterna i kontrollgruppen som fått placebo.

-Vanligtvis brukar kunderna märka skillnad, ibland efter en behandling och ibland efter en vecka, säger Tian.

Pollenallergi enligt traditionell kinesisk medicin – Fråga doktor Kong

Nässlan – huskuren som växer runt knuten

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri