Hopplösheten breder ut sig i Irak
I Irak får de civila bära den tyngsta bördan. Här en irakisk kvinna som går genom en marknadsplats i Bagdad, där självmordsbombare sprängt sig själv och bomben i luften bland oskyldiga människor, (Foto: AFP Photo/ Wissam Al-Okaili)


Irak är ett av de länder som är värst i världen på kränkningar av mänskliga rättigheter och det blev inte bättre efter att Saddam Hussein störtades. Det säger Amnesty som i en ny rapport som studerat de gånga fem år.

I Irak finns tre grupper som påverkat landet negativt och orsakat att mer än fyra miljoner människor tvingats flytta från sina hem. En grupp är väpnade grupper som utför attacker och sekteristiska dödanden, en annan är irakiska regeringsstyrkor som utför tortyr och misshandel och en tredje de amerikanska styrkor som tillsammans med irakiska styrkor fängslat tusentals misstänkta.

– Saddam Husseins administration var ökänd för att kränka mänskliga rättigheter, men dess ersättare har inte lämnat andrum åt det irakiska folket, säger Malcolm Smart, chef för Amnestys Mellanöstern/Nordafrikaprogram.

WHO gjorde tillsammans med den irakiska regeringen en stor undersökning om antalet dödande människor sedan juni 2006. De är fler än 150 000 personer.

Tusentals människor har lemlästats. I fängelserna sitter många fängslade utan åtal eller rättegång, ibland i flera år och rättegångarna är ofta orättvisa eftersom bevis som används är tillkomna under tortyr. De civila får bära den tyngsta bördan och för många kvinnor har det blivit värre.

I Irak har miljontals dollar lagts ned på säkerhet. Men tillgång på dricksvatten har bara två av tre irakier och en av tre irakier är i behov av katastrofhjälp för att överleva.

Rapporten

Rapporten ”Iraq Carnage and despair Iraq five years on”, finns att läsa på Amnesty Internationals hemsida.