Hoppet kvar efter nio förlorade år
Kristiyana Valcheva presenterar sin bok "Jag håller huvudet högt – åtta år i helvetet", i Paris den 5 oktober 2007. (Foto: AFP/Thomas Coex)


De fem bulgariska sjuksköterskor och läkare som suttit fängslade i Libyen i nära åtta och ett halvt år besökte den 10:e oktober EU-parlamentet i Bryssel.

– Vi är lika mycket offer som de libyska barnen. Vi vill bygga upp våra liv igen men det är ganska svårt utan humanitär hjälp, berättade den palestinska läkaren Ashraf Alhajouj som numera är bulgarisk medborgare, till Europa kommissionens nyhetstjänst.

Alhajouj berättade att de skrivit på dokument som intygar att de avsagt sig juridiska påföljder mot libyska myndigheter, men dessa dokument är, enligt västerländska jurister, ogiltiga.

En av sjuksköterskorna, 48-åriga Kristiyana Valcheva, har hunnit skriva en bok om åren i fängelset. Hon sade i en intervju med EU:s presstjänst att bokens budskap är att så länge man lever finns det alltid något som återställer hopp och tro oavsett hur svår situationen är.

Det finns många människor som har varit eller fortfarande är i liknande situationer, sade hon

Sjuksköterskorna arresterades 1999 när de arbetade på Benghazisjukhuset i Libyen och anklagades för att har infekterat mer än 400 barnen med hiv-smitta. I en efterföljande långdragen ”rättprocess” dömdes de till döden. Dödsdomarna utlöste protester världen över och kraftiga ageranden från EU och USA.

De sade att de utsatts för tortyr. Bedömare av händelsen anser att de blev syndabockar för de allmänt dåliga förhållandena inom sjukvården i Libyen.

Den 24 juli i år släpptes de efter ingående förhandlingar mellan Libyen och EU tillsammans med Frankrike.