Hopp om förändring sporrade amerikaner att rösta
Anhängare till nyvalda presidenten Barack Obama visade sin glädje då de följde valrapporteringen på en bar i Denver, Colorado, där cirka 100 afroamerikaner samlats för att fira segern. (Foto: AFP)


Efter en valkampanj av historiska proportioner avgjorde ett rekordstort valdeltagande på tisdagen det mest övertygande presidentvalet på länge. Illinois senator Barack Obama valdes till USA:s fyrtiofjärde president med 52 procent av röster mot 46 för McCain. Obama fick 338 elektorsröster mot 163 för McCain när rösträkningen på 3 delstater återstår.

Även i de traditionellt republikanskt starka delstaterna Nevada, Colorado, Iowa, Florida, Ohio, Virginia, New Mexico vann Obama stort.

– Jag kommer aldrig att glömma vem den här segern tillhör. Den tillhör dig. Den tillhör dig… Den här segern är inte den förändringen vi söker. Den ger oss bara chansen att åstadkomma förändringen, sade Obama i sitt segertal till en samling av mer än 100 000 människor på Grant Park i Chicago.

Människorättskämpen Jesse Jackson, som två gånger under 1980-talet försökte bli demokratisk presidentkandidat, fanns bland supportrarna och  var liksom många andra i tårar.

– Vi har kommit till slutet av en lång resa. Det amerikanska folket har sagt sitt och det har sagt det tydligt, sade senator John McCain natten på tisdag till sina anhängare.

McCain vädjade om enighet och stöd till den nya presidenten.

– Det här är en tid för förnyade åtaganden mellan Europa och USA, sade EU:s president José Manuel Barosso i sin gratulation till Obama.

Europaparlamentets president Hans-Gert Pöttering önskade Barack Obama varje framgång i sin nya roll i den rådande kristiden och sade att resultatet återigen visade USA:s extraordinära förmåga för förnyelse i kritiska tider.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade att Europa har följt USA:s valkampanj noggrant eftersom den amerikanska demokratin bär på stora idéer och ambitioner och genererar stora debatter, samt att Europa behöver ett Amerika som fullständigt engageras i dialog och samarbete.

Inför valdagen tyckte 44 procent av amerikanerna att ekonomi och arbete var den avgörande faktorn inför deras val av president, enligt Newsweeks enkätundersökning 22-23 oktober. 14 procent tyckte att skatter och statens utgifter var viktigast, 12 procent terrorism och nationell säkerhet och 7 procent Irakkriget.

Även om ekonomin var den enskilt viktigaste frågan för de flesta väljarna var det Obamas breda budskap om hopp och förändring som berörde hans supportrar.

– Jag röstade för Obama/Biden därför att USA behöver en ny riktning och förändring… Jag tror att Obama kan förändra människornas fördomar och ändra hur amerikaner uppfattas av andra länder, sade Lillian Gomez, en lärare från Pembroke Pines, Florida.

– Att rösta är mycket viktigt för att göra våra röster hörda. Det är en chans att välja den som vi vill ska leda landet. Jag tror att Obama kan hantera ekonomin bättre… vi behöver ha en ställning som världen kan respektera oss för, sade Sarah Kennedy från San Francisco.

Obamas metod för finansiering av sin valkampanj var normbrytande. I stället för att använda offentliga medel samlade han pengar privat. Större delen pengarna bestod av små donationer under 200 dollar. Obama förklarade att det systemet bröt traditionen, att presidentkampanjerna varit reserverade för de rika och mäktiga. Med hjälp av internet nådde han miljontals människor och kunde samla in rekordstora summor.

I oktober 2006 visade NBC:s och Wall Street Journals opinionsundersökningar att 40 procent av amerikanerna inte visste vem Obama var. I november 2008 tycker 56 procent att han ger en positivt eller mycket positivt intryckt.

Jared Pearman, Epoch Times i USA, bidrog till artikeln.