Honorärkonsul från Polen: Shen Yun blev en befrielse för mig i en tid av stor sorg
Petr Mrkyvka, polsk honorärkonsul i Brno, Tjeckien. (Foto: Kamil Rakyta / Epoch Times)


Den här veckan visar Shen Yun Performing Arts Touring Company tre föreställningar på Brno-De Janacek teatern i Brno. Petr Mrkyvka som är polsk honorärkonsul i Brno var på premiären den 19 april.

Petr Mrkyvka, som också är universitetslektor och vice dekanus vid juridiska fakulteten på Masaryk universitetet i Brno, sade att ”Shen Yun gjorde ett mycket starkt intryck” och att han ansåg att ”det inte bara är konst utan otroligt andligt också”.

Sedan kom han in på sitt lands tragiska förlust av sin president och den polska delegationen som skedde helt nyligen, hur det kändes att komma ut ur sorgen till Shen Yun´s själsberörande skönhet.

– Som polsk konsul, måste jag säga en sak; Att vi har gått igenom en vecka av stor sorg, och för mig blev det som en slags befrielse.

– Jag har också fått se exempel på vad som händer i Kina, att allt inte är som det ska vara och att det finns mycket lidande, men jag har också sett ett stort hopp i showen, som ger mig styrka. Och jag har också förstått att konst kan läka en själ, är det inte underbart?, tillade Petr Mrkyvka.

Dansen Mongolisk Gästfrihet väckte avlägsna minnen från konsulns barndom till liv.

– En sak som fångade mitt intresse var dansen med tallrikar från Inre Mongoliet. När jag var 14 år, det är ganska länge sedan, brukade jag vara på ett läger i Yttre Mongoliet. Så när jag såg stäpp och jurtor, sade jag till mig själv att jag skulle vilja se det igen. Och jag kommer förmodligen att åka genom Kina, om de tillåter mig.

Petr Mrkyvka talade till sist om de förhoppningar som Shen Yun gav honom.

– De saker jag nyss pratade om, det starka intrycket och hoppfullheten. Om något är fel, kan det ställas till rätta, att något vägleder oss och driver oss framåt. Det är en sak. Och det andra skulle vara att kolla efter affischer om fler vackra shower häromkring, lika vackra som den här, tillade han.

Shen Yun Performing Arts World Tour 2010 i Europa kommer att framföras i Brno / Brunn (Tjeckien), sedan Paris (Frankrike), Cardiff (Storbritannien), och Louvain-la-Neuve/Neu-Löwen nära Bryssel (Belgien).

Epoch Times är mediapartner för Shen Yun Performing Arts. För mer information, se

Med rapportering från NTDTV

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33740/