Hongkongtidningen Apple Daily ser ut att utestängas från asiatiska spelen
Besökare promenerar förbi de olympiska maskotarna vid de asiatiska spelen den 10 november 2010. Spelen hålls i Guangzhou under tiden 12-27 november och 45 länder och territorier deltar i 42 sporter. (Foto: AFP/Peter Parks)


Medan tusentals journalister förbereder sig för att rapportera om de sextonde asiatiska spelen i södra Kina väntar Hongkongbaserade Apple Daily fortfarande på ackreditering. Alla andra Hongkongmedier som sökt ackreditering har redan fått den.

Apple Daliy är känd för att rapportera väldigt öppet om frågor som demokrati och korruption. Fem av deras reportrar sökte ackreditering för att få bevaka de större sportevenemangen under spelen, men har inte fått något gensvar.

Mak Yin-ting, ordförande för Hongkongs journalistförund, säger att det går emot spelens anda att neka Apple Daily rätten att rapportera.

– Det här är uppenbart orättvist att ta bort den här tidningens rättighet att bevaka sporthändelsen. Det går helt klart mot den olympiska andan.

Asian Games organiseras av Asiens olympiska råd och är ett av de största multisportevenemangen förutom OS. Myndigheterna i Guangzhou har förberett ett massivt mediacenter för tusentals internationella journalister.

Enligt Mak har den kinesiska regimens beteende mot Apple Daily överskuggat spelen och hon menar att den är en del av dess försök att förtrycka avvikande åsikter.

– Utrymmet för yttrandefrihet i Kina krymper snabbt. Regimens förtryck av förespråkare av mänskliga rättigheter och dess försök att upprätthålla ordning genom att försöka dränka de röster som säger något annat är mycket tydliga, sade Mak Yin-ting.

Om Apple Daily utestängs från spelen är det inte första gången som de portats från ett stort evenemang i Kina. I maj fick deras tio reportrar inte ackreditering till Shanghais World Expo.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45805/