Hongkongs studentledare bekräftar planer på förhandlingsresa till Peking
Alex Chow, generalsekreterare för Hong Kong Federation of Students (HKFS), talar vid en presskonferens i Hongkong den 9 oktober 2014. HKFS meddelade nyligen att man planerar att resa till Peking för att förhandla med kommunistpartiets ledning senare denna månad. (Foto: Benjamin Chasteen/Epoch Times)


Hong Kong Federation of Students (HKFS), den grupp som har tagit den tydligaste ledarrollen i demokratiprotesterna i Hongkong, har officiellt bekräftat att man planerar att resa till Peking för att direkt diskutera Hongkongs folks demokratisträvanden med Kinesiska kommunistpartiets företrädare.

De säger dock att de kommer att gå via en medlare (enligt medier Hongkongs förre ledare C.Y. Tung) och kommer att vänta tills det stora internationella Apec-mötet är över. Apec, som är ett ekonomiskt samarbete mellan länderna i Asien-Stillahavsområdet, har sitt toppmöte i Peking fram till den 11 november.

Uppgifter om att HKFS planerade eller hoppades träffa högt uppsatta personer inom kommunistpartiet kom i förra veckan i den prodemokratiska tidningen Apple Daily. De avfärdades senare, och det sades att studenterna var osäkra på om de skulle resa dit eller ej.

Men i intervjuer under fredagen med Apple Daily och Ming Pao gjorde HKFS-ledarna Alex Chow och Eason Chung klart att gruppens planer på att resa till Peking nu är officiella.

Politiker i Hongkong som stödjer den nuvarande regeringen hade kallat planerna för en “provokation”, vilket fick HKFS att ändra sin strategi lite. Man väntade med resan och hittade en pålitlig medlare.

Partiveteran som medlare

C.Y. Tung var kandidaten de föreslog. Tung är en veteran inom kommunistpartiet som ofta representerar det utomlands. Han var Hongkongs första ledare, chief executive, efter att Storbritannien lämnade tillbaka sin tidigare koloni till Kina 1997.

Tung blev av med sitt jobb efter att en halv miljon människor protesterade på gatorna 2003 mot en kontroversiell lag, artikel 23, som skulle ha gjort det förbjudet att kritisera kommunistpartiet och på andra sätt begränsat Hongkongbornas rättigheter.

Studenterna sade att de skulle skicka ett tiotal personer. Alex Chow sade till Ming Pao att om polisen inte rensade bort demonstranterna med våld och om resan till Peking blev resultatlös så kunde ockupationerna fortsätta ända till nästa sommar.

“Det lagstiftande rådet kommer att besluta om politiska reformförslag från mars till april och från maj till juni. Alla håller med om att ockupationen inte kommer att retirera utan orsak om det inte kommer något beslut”, sade Chow.

Då kommer Hongkongs lagstiftande råd att kunna acceptera eller förkasta beslutet från nationella folkkongressen, Kinesiska kommunistpartiets motsvarighet till en lagstiftande församling, som lett till protesterna.

Begränsad form av rösträtt

Folkkongressens beslut, som kom den 31 mars, innebär att en nomineringskommitté (som i praktiken kontrolleras av Peking) ska presentera två eller tre kandidater som kan väljas till chief executive i Hongkong. En del av demonstranterna har liknat det vid att bli erbjudna flera ruttna äpplen och få välja vilket man vill äta.

I slutet av september iscensatte studentgrupperna en lektionsbojkott i ett försök att skapa dialog med Hongkongs ledning. Demokratiförespråkare hade väntat sig att de skulle få verklig allmän rösträtt 2017, och inte den här ytterst begränsade formen.