Hongkongs studenter varnar för upptrappade protester
Hong Kong Federation of Students ledare, från vänster, Yvonne Leung, Nathan Law, Alex Chow, Lester Shum och Eason Chung, under samtal med Hongkongs myndigheter, den 21 oktober 2014. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Hong Kong Federation of Students (HKFS), en av de ledande studentorganisationerna bakom protesterna i Hongkong, planerar att utöka den pågående kampanjen med civil olydnad efter att vissa av protestplatserna har rensats.

HKFS ledare Yvonne Leung sade på ”Hong Kong Today”, ett program på TV-kanalen RTHK, att studenterna kunde komma att rikta in sig på regeringsbyggnaderna i nästa fas av Occupy-rörelsen, som protesterna ibland kallas.

– Jag tycker att vi har gjort det väldigt klart att om polisen fortsätter med att rensa upp på ett våldsamt sätt så kommer vi att agera ytterligare, sade Leung.

– Ytterligare aktioner innefattar en möjlig upptrappning riktad mot regeringsbyggnader eller några av regeringsdepartementen, tillade hon.
 
Enligt Leung kommer HKFS att släppa ytterligare detaljer efter fredag. Under de senaste två veckorna har polisen drivit de prodemokratiska demonstranterna från ett litet område utanför en regeringsbyggnad i området Admiralty, liksom en av de huvudsakliga ockupationsplatserna, en viktig genomfartsled i området Mongkok. Polisbrutalitet mot demonstranter och journalister som bevakade upprensningen på Mongkok är för närvarande ett hett ämne i media och även på sociala medier.

För döva öron

Samtidigt har HKFS inte haft några framgångar när det gäller att säkra Occupy-rörelsens mål att få till stånd fullt demokratiska val i Hongkong, samt att Hongkongs högste ledare, Leung Chun-ying ska avgå.

HKFS-ledarnas passionerade och vältaliga tal vid dialogmötet med regeringen var för döva öron, eftersom regeringssidan bara upprepade sitt Pekingvänliga ställningstagande, och inte vek en tum. En planerad resa av de tre HKFS-ledarna till Peking för att direkt vädja till Kinas premiärminister Li Keqiang avbröts efter att deras besökstillstånd drogs in. Efter mer än femtio dagar av fredlig ockupation har dessutom antalet demonstranter sjunkit, och enligt opinionsundersökningar utförda av lokala universitet så är det allt färre av Hongkongborna som tycker att ockupationen ska fortsätta.

Den sista punkten ska dock inte tas som bevis på att rörelsen håller på att tappa stöd. I en intervju med tyska Deutsche Welle sade professor Leo K. Shin på University of British Columbia att de nyligen företagna opinionsundersökningarna visar att Hongkongs folk inte håller med om taktiken för protesterna, men fortfarande står bakom målen. Shin hänvisade till en undersökning som utfördes av Hong Kong University, där andelen personer som stå bakom demonstranternas mål har förblivit konstant över tid.

”Så vad undersökningarna verkligen visade var att allt fler personer som stödjer protesterna ansåg att demonstranterna borde dra sig tillbaka, omgruppera och fundera på nästa steg”, sade Shin.

Ickevåld fortfarande grunden

Vad HKFS än planerar så tänker de hålla sig till sin ickevåldsprincip när de tar nästa steg i protesterna. HKFS generalsekreterare Alex Chow, som talade på Admiraltys stora scen på onsdagkvällen, insisterade på att ”ickevåld är det främsta vapnet”.

– Om vi viker från det riskerar vi att förlora vårt enda vapen, sade han.

Som svar på Hongkongs chefssekreterare Carrie Lams uttalande att upprensningen av Mongkok skulle bli en välkommen ”lättnad” så svarade Chow: ”Regeringen kan göra narr av oss i dag, men de kommer inte att känna sig lättade så länge.”

– Så länge frågan om demokratiska reformer inte har lösts kommer medborgarna att fortsätta att komma ut på gatorna, sade han.