Hongkongs regeringschef kan avsättas på grund av skandaler
Hongkongs statschef, Leung Chun-ying på en presskonferens den 28 juni 2012. (Foto: Sung Pi Lung/The Epoch Times)


Skandaler har redan dykt upp efter att Leung Chun-ying tog över som Hongkongs regeringschef för tre veckor sedan. Medier hävdar att Peking tänker avsätta honom de kommande månaderna.

Rykten florerar att Peking har en “plan B” på gång och kan avsätta Leung. Kinas regim skickade en topprepresentant, Wang Guanya, ambassadör för Hongkong och Macao, till staden Shenzhen för att få stopp på ryktena, enligt medier i Hongkong.

Under Shenzhenresan träffade Wang medlemmar av Hongkongs pro-Pekinggrupp som stödjer kommunistpartiets politik och åsikter. Han ska ha sagt till dem att ge Leungs regering sitt fulla stöd och inte attackera ledarskapet med tanke på det kommande valet i Hongkong. Samtidigt insisterar Wang på att det inte finns någon ”plan B” för att få bort Leung från makten.

Första dagen som statschef möttes Leung av massprotester då många Hongkongbor anser att han är medlem av det Kinesiska kommunistpartiet och för att han har varit under utredning för att utan tillstånd ha byggt ut sin lyxvilla.

Han har hävdat att ingen utbyggnad av hans hem har gjorts, men det uppdagades att det fanns en 200 kvadratmeter källare och andra utbyggnader.

Enligt rykten som Ming Pao rapporterat om, är medlemmarna av Hongkongs pro-Pekinggrupp oroliga att kommunistpartiet kan avsätta Leung inom 100 dagar till sex månader från det att han tillträtt sin post.

Peking kan ta till “plan B” på grund av att Leung redan i början som statschef uppträtt illa, och Wangs resa visar att situationen i själva verket är kritisk, sade den politiska kommentatorn Willy Lam vid Akita International University till Radio France Internationale.

– Leung kommer emellertid inte att avsättas direkt eftersom det skulle göra situationen mer instabil än vad den är nu. Hans avgång kan möjligen ske efter kommunistpartiets ledarbyten vid den 18:e nationella kongressen, sade Lam.

För över en vecka sedan avgick Mak Chai-Kwong, Hongkongs utvecklingsminister, som tillsattes av Leung. Det skedde på grund av korruptionsanklagelser, endast 12 dagar efter det att han tillträtt sin nya post.

Några medlemmar i Leungs pro-Pekinggrupp lämnade den och gick istället över till den oppositionella pro-demokratigruppen.

Innan Leung tillträdde som statschef ska han ha lovat kommunistpartiet att han kommer att slå ett slag för att få igenom den kontroversiella lagstiftningen Artikel 23 som begränsar friheten för politiska och religiösa gruppers som inte godkänns av regimen i Peking, enligt rapporter i Hongkong-baserade medier.

Leung ville också få igenom en nationell skollag, där det bland annat krävs att grundskole- och gymnasieelever ska studera verk av kommunistpartiets förre diktator Mao Zedong, för att ta del av ”den hårt arbetande ordförande Mao och hans uthållighet”. Förslaget har redan fått kraftig kritik från elever, lärare och föräldrar.

Leung har förnekat att han gjort detta på order från kommunistpartiets ledning.

Översatt från engelska.