Hongkongs regering "mycket oroad" över saknad bokhandlare
Hongkongs regeringschef Leung Chun-ying svarar på frågor under en presskonferens i Hongkong den 4 januari 2016. Hongkongs ledare sade att han var "mycket oroad" över försvinnandet av fem personer med koppling till en bokhandel som är känd för publikationer kritiska mot den kinesiska regeringen. Männen befaras ha gripits av kinesiska myndigheter, och deras försvinnanden har väckt ilska hos lagstiftare och aktivister i Hong Kong. (Foto: Philippe Lopez /AFP/Getty Images)


Hongkongs ledare Leung Chun-ying har gått ut i ett försök att lugna känslorna efter att ännu en person kopplad till bokhandeln Causeway Bay Bookshop försvunnit. Många misstänker att fastlandskinesiska krafter ligger bakom de Pekingkritiska bokhandlarnas försvinnande.

Leung Chun-ying sade att ”hans regering är mycket oroad” över den saknade bokhandlaren Lee Bo på Causeway Bay. En utredning har inletts, men enligt Leung finns det inte några tecken på att bokhandlaren skulle ha rövats bort av agenter från fastlandet, enligt den engelskspråkiga nyhetssajten Radio Television Hong Kong (RTHK).

På söndagen och måndagen gick lagstiftare och medborgarrörelser i Hongkong ut och demonstrerade för den försvunne Lee Bo. Hans fru anmälde honom saknad på fredagen.

Bo ringde sin fru dagen efter försvinnandet, från ett nummer från Shenzhen. Han talade mandarin, vilket han sällan gör, enligt frun. Bo sade att han inte kunde komma hem, eftersom han behövde samarbeta med en utredning, och om han gjorde det skulle han behandlas milt, sade frun till RTHK.

Svensk bokförläggare försvunnen i Thailand

I början av november försvann fyra andra medarbetare och delägare i Causeway Bay bookshop. Två av medarbetarna sågs senast i Shenzhen, och den tredje ska ha blivit frihetsberövad av militärpolis i Dongguan i Guangdongprovinsen. Förläggaren och svenske medborgaren Minhai Gui försvann från sin semesterlägenhet i Thailand.

Bokhandeln Causeway Bay Bookstore och förlaget Mighty Current ger ut och säljer böcker som inte kan köpas i fastlandet, som är kritiska mot kommunistregimen i Peking.

Professor Willy Lam från University of Hong Kong menar att det senaste försvinnandet gör att även andra kan frukta för sin säkerhet, såsom de som gör affärer i Fastlandskina, och som kan ha kommersiella tvister med kinesiska regeringen.

– Att en bokhandlare har försvunnit har spridit rädsla inte bara i publicerings- och mediekretsar i Hongkong, utan i hela samhället, sade Willy Lam på måndagen till RTHK.

Dotter fick mystiskt meddelande från försvunnen far