Hongkongs hårt trängde ledare i korruptionsskandal
Hongkongs statschef, chief executive Leung Chun-ying, ger ett årligt anförande (policy address) i Hongkong under en presskonferens den 15 januari 2014. Leung ska enligt rykten ha tjänat miljoner på en affärsuppgörelse med den australiensiska ingenjörsfirman UGL, vilket väckt anklagelser om jäv. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Hongkongs hårt trängde ledare, Leung Chun-yin, har drabbats av ännu ett hårt slag. Ett hemligt dokument avslöjar att han tagit emot miljoner i en hemlig betalning från UGL, ett australienskt företag.

Kontroversen blev nyhetsstoff i tidningarna bara två dagar innan det var tänkt att medlemmar av Leungs administration skulle sitta ner och förhandla med studentledare för demokratiprotesterna i Hongkong, samtal som enligt Reuters nu dessutom har ställts in.

UGL betalade ut åtta miljoner pund till Leung

Sydney Morning Herald rapporterar, genom att citera ett hemligt kontrakt, daterat den 2 december 2011, att UGL gick med på att betala ut fyra miljoner pund (ungefär 46 miljoner svenska kronor) i två omgångar, 2012 och 2013.

Detta skedde efter att företaget gått med på att köpa upp det brittiska fastighetsrådgivningsföretaget DTZ. Leung var direktör och ordförande för DTZ:s verksamhet inom Asien-Stilla havsområdet innan han avgick den 24 november 2011.

Fyra dagar senare, den 28 november, meddelade Leung att han skulle ställa upp i valet till chief executive i Hongkong, ett val han vann den 25 mars 2014.

Leung mottog pengarna när han var chief executive för Hongkong.

DTZ var konkursmässigt vid tiden när affären gjordes, och medan Leung mottog omkring fem procent av köpeskillingen, fick DTZ:s fordringsägare och aktieägare ingenting.

Som svar på anklagelsen har Leungs stab gått ut med ett meddelande som säger att betalningen som han mottog var för en tjänst han utförde när han fortfarande arbetade för DTZ, och vid den tiden var han varken folkvald eller chief executive.

I dokumentet gick Leung med på att ”bidra med den hjälp att marknadsföra UGL Group och DTZ Group som rimligen kan tänkas behövas, inklusive, men inte begränsat till, att emellanåt agera medlare och rådgivare”.

Baserat på formuleringen verkar betalningen inte begränsad till tjänsten som Leung utförde innan hans sade upp sig från företaget.

Ilska i Hongkong

Politiker och invånare i Hongkong har reagerat med ilska. Flera medlemmar av den lagstiftande församlingen uttalade sig.

Claudia Mo från Civic Party, sade att det var uppenbart att Leung betalades för sina framtida tjänster, och hon funderar på att kräva att Leung ställs inför riksrätt, rapporterade den kinesiska sajten DWnews.

Frederick Fung från Hong Kong Association for Democracy and People’s Livelihood pratade också om riksrättsåtal.

Cyd Ho från Labor Party, protesterade kraftfullt, enligt tv-kanalen TVB: ”Gör Leung två jobb samtidigt och får två löner? Kommer Hongkongs folk att acceptera det faktum, att Leung, förutom att vara en folkvald, samtidigt arbetade för ett företag?”

”Det här är ett allvarligt jävsförhållande, och Leung redovisade det inte, samtidigt som han håvade in pengarna. Vi, Hongkongs folk, kan inte acceptera sådan korruption”, sade Ho.

Sin Chung-kai från Democratic Party sade att han kommer att använda det lagstiftande rådets makt och rättigheter och tillsätta en särskild kommission för att utreda Leung och be honom att avgå, rapporterade Apple Daily.

Nancy Yau, en egenföretagare, sade i en intervju med Epoch Times:
– Jag hoppas att det är sant. Det här ger CY [Leung] en bra möjlighet  att avgå. Många människor är arga på honom, och de hoppas att han försvinner, så kanske hans avgång kommer att lugna ner den heta stämningen… Studenterna anser att han inte kan spela en meningsfull roll i diskussionerna, och kanske kan Carrie Lam göra ett bättre jobb som chief executive för att lösa saker och ting.”