Hongkongs frihet attackerad när förföljelse sprids
Medlemmar av Hongkong Youth Care Association använder högtalare i sina verbala angrepp på Falun Gong-utövare. (Skärmdump från NTD Television)


En Hongkong-grupp med starka kopplingar till Kinas inhemska säkerhetstjänst och den ökända 610-byrån har nyligen gjort försök att utvidga den kinesiska regimens förföljelse av qigong- och meditationsrörelsen Falun Gong till Hongkong.

En talesman för oroliga medborgare säger att den kinesiska regimen systematiskt eroderar demokrati och medborgerliga rättigheter i Hongkong genom att först fokusera på Falun Gong.

Falun Gong-utövare har stått utanför stationen Hung Hom i Hongkong nästan varje dag under det gångna decenniet. De har berättat för turister från fastlandet om illegala fängslanden, tortyr, påtvingade organstölder och desinformation som deras grupp har utsatts för i Kina under de senaste 13 åren. Den välbekanta scenen har drastiskt förändrats under de senaste månaderna.

Turister hälsas nu av människor klädda i gröna uniformer, medlemmar av en nybildad kommuniststödd ”ungdomsgrupp”, som verbalt och ibland fysiskt angriper de fredliga Falun Gong-demonstranterna, med megafoner och vajande banderoller med slagord som förtalar Falun Gong. Några av dem har erkänt att de får betalt för att delta i dessa aktiviteter.

Deras ord och slogans är kusligt lika dem som används i Kinas fängelser, tvångsarbetsläger och hjärntvättscenter mot Falun Gong, enligt Falun Gong-källor.

Den kinesiskspråkiga Epoch Times och New Epoch Weekly har ägnat flera specialrapporter åt saken, där en del observatörer säger att scenerna påminner om attacker mot målgrupper under kulturrevolutionen.

Den första av en rad incidenter vid Hung Hom-stationen var den 10 juni, då medlemmar av Hong Kong Youth Care Association (HKYCA) belägrade Falun Gongs informationssajt på internet.


En kvinnlig medlem av Hongkongs Youth Care Association tar en stor hackkniv från en annan medlem och gör sig beredd att använda den för att hota en reporter från NTD Television. (Foto: Epoch Times)

En kvinnlig medlem av Hongkongs Youth Care Association tar en stor hackkniv från en annan medlem och gör sig beredd att använda den för att hota en reporter från NTD Television. (Foto: Epoch Times)

Under de senaste sex månaderna har den här ungdomsföreningens (HKYCA) trakasserier av Falun Gong-utövare spridit sig till andra delar av Hongkong. Den 4 juli svängde en kvinnlig medlem av HKYCA en sex tum lång hackkniv utanför Lok Ma Chaus station och hotade en reporter från New Tang Dynasty (NTD) Television. NTD är en New York-baserad, mestadels kinesiskspråkig station som sänder in i Kina via satellit, inklusive nyheter om brott mot mänskliga rättigheter och förföljelsen av Falun Gong.

Reportern, som bevakade gruppens trakasserier vid Falun Gongs informationsaktivitet, ropade på hjälp. Men polisen som stod i intill reagerade inte. Polisen satte heller inte igång någon utredning av händelsen, enligt Falun Gong-utövarna.

HKYCA-medlemmar försökte också störa NTDTV:s globala kinesiska danstävling i Hongkong den 18 augusti. Ögonvittnen berättade för tävlingsarrangören att de såg HKYCA-medlemmar få betalt för sin verksamhet. Enligt en källa var dagslönen 300 yuan (ungefär lika mycket i kronor).

Även om Hongkong-polisen oftast inte har hörsammat utövares krav på skydd har vågorna med HKYCA-banderoller som förtalar Falun Gong inte bara chockat Hongkongs invånare, utan också besökare från Fastlandskina.

En affärsman från Chongqing, som nyligen har fått uppleva Chongqings tidigare partichef Bo Xilais kampanj i maoistisk stil i staden, berättade för New Epoch Weekly att han var chockad av vad han såg under sitt besök i Hongkong den 27 och 28 november.


Kampanjen med attacker mot Falun Gong i Hongkong påminner om attacker mot grupper som angreps under Kinas kulturrevolution. (Foto: Epoch Times)

Kampanjen med attacker mot Falun Gong i Hongkong påminner om attacker mot grupper som angreps under Kinas kulturrevolution. (Foto: Epoch Times)

– Det här påminner om kulturrevolutionen. Inte ens i Kina har vi så många banderoller med anti-Falun Gong-slagord. Hongkong är tänkt att praktisera policyn ”ett land, två system”. Varför händer detta här? frågade han.

Han berättade för reportern att han talat med några av HKYCA-medlemmarna och en medelålders kvinnlig medlem berättade för honom att hon var lejd för att delta i aktiviteterna mot Falun Gong. När han frågade andra medlemmar varför de trodde att Falun Gong var dåligt, hade de inga svar, sade han.

HKYCA registrerades i Hongkong den 8 juni 2012, och började sina attacker mot Falun Gong den 10 juni. Vare sig det var avsiktligt eller ej så etablerades 610-byrån detta datum. Det är ett utomrättsligt, Gestapo-liknande organ som bildades av den kinesiska regimen 1999, särskilt för att genomföra förföljelsen av Falun Gong.

Enligt en utredning utförd av World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong, är HKYCA en filial till den kinesiska regimens 610-byrå. Det är en privat organisation som stöds av Kinas vidsträckta inhemska säkerhetsapparat, det politiskrättsliga utskottet

Det politiskrättsliga utskottets förre chef, Zhou Yongkang, är nära allierad med förre partiledaren Jiang Zemin, som var den som beordrade förföljelsen av Falun Gong 1999.

Willy Lam, en adjungerad professor i historia vid det kinesiska universitetet i Hongkong och ofta anlitad av CNN i Kina frågor, skrev i en artikel 2004 att efter massprotesterna i Hongkong mot Article 23 National Security Bill 2003, tillsatte det ständiga utskottet inom kinesiska kommunistpartiets politbyrå en koordinerande ledargrupp för Hong Kong som skulle ta itu frågor rörande Hongkong som varande särskild administrativ region. Gruppen leddes av Kinas dåvarande vicepresident Zeng Qinghong.

Lam sade att Zeng var en viktig rådgivare till Jiang Zemin, som vid den tiden också hade valt Tung Chee-hwa som Hongkongs högste ledare, och att Zeng också hade till uppgift att förvalta Jiang Zemins arv.

Epoch Times fick också veta att Leung Chun-ying hade handplockats av Zeng till att som nuvarande Chief Executive för Hongkong förvalta Jiang Zemins ”arv”, eller med andra ord, för att sprida förföljelsen av Falun Gong från Kina till Hongkong.

Fastän Jiang Zemin började förfölja Falun Gong för 13 år sedan motsatte sig Hongkongs regering aldrig den andliga metoden, inte förrän Leung tillträdde i juli 2012.

På tal om HKYCA:s agerande sade Xiong Li, talesman för Hong Kong Falun Gong Concern Group: ”De skulle inte våga [attack Falun Gong] utan stöd från Hongkongs regering. Det är tydligt eftersom sådana incidenter aldrig har hänt förut.”

Xiong sade att den kinesiska regimen systemiskt eroderar demokrati och medborgerliga rättigheter i Hongkong genom att först rikta in sig på Falun Gong.

– Behandlingen av Falun Gong i dag förutsäger hur Hongkongs demokratirörelse kommer att behandlas i morgon. Att försvara Falun Gong är att också försvara Hongkong, sade han.

Efter att Leung tillträdde ville medlemmar av Jiang Zemins fraktion få Hongkongs regering involverad i förföljelsen av Falun Gong, och på så sätt också blanda in det kinesiska kommunistpartiets nya ledning i förföljelsen, enligt NTD:s politiska kommentator Jason Ma.

– Detta liknar vad som hände efter att Jiangs efterträdare, Hu Jintao, tillträdde som partiordförande. Förföljelsen fortsatte under Hus tioåriga ämbetstid, sade han.

Ma tillade att Falun Gong-frågan är en prövosten för Hongkongs demokrati. Om Hongkong skulle förlora denna prövosten under Leungs styre, då skulle en av de främsta saker som särskiljer Hongkong från resten av Kina gå förlorad, följt av förlusten av sin demokrati och frihet.

Originalartikeln på kinesiska.

Översatt från engelska.