Hongkongreporter sparkad för artiklar om Himmelska fridens torg
Mak Yin-ting, ordförande för Hongkongs journalistförbund, uppmanade South China Media att be om ursäkt för att de sparkat journalisten Daisy Chu. (Foto: Epoch Times)


Hongkongs journalistförbund (HKJA) har släppt ett pressmeddelande där man kritiserar South China Media för att ha sparkat en journalist som arbetade på ett reportage om massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989.

Enligt Mak Yin-ting, ordförande för HKJA representerar den här incidenten ett steg tillbaka för media i Hongkong, som hon menar har ökat sin självcensur för att inte förarga den kinesiska regimen.

HKJA uppmanade South China Media att be om ursäkt för att man sparkat journalisten.

Tidskriften Esquire, som publiceras av South China Media, drog tillbaka ett reportage av journalisten Daisy Chu. Enligt pressmeddelandet från HKJA sade de till henne att hennes artiklar var ”uppviglande”. Chu höll inte med om detta och publicerade sina åsikter i frågan på internet. Hon sparkades strax efter detta, den 29 juni.

Mak sade att detta var första gången en reporter sparkats på grund av dispyter om rapportering kring 4 juni.
– Jag såg hur vissa reportrar sade upp sig på grund av deras oenighet med ledningens syn på 4 juni-rapporteringen, men det var bara folk som själva lämnade sina jobb.
Hon nämnde att även en redaktör sparkats på grund av händelsen i fråga.

I pressmeddelandet sade HKJA att de var oroliga att händelsen skulle komma att bli ett farligt prejudikat för Hongkongjournalister genom att göra dem rädda för att arbeta med ”ämnen som inte stämmer överens med mediaföretagens ägares affärsintressen”.

Enligt en artikel i New Zealand Herald den 6 juli sade Mak tidigare denna månad att Hongkongmedia skurit ner på rapporteringen kring massakern runt tioårsdagen i år. Hon sade också att vissa tv-program sänts som tycktes följa den kinesiska regimens linje.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20421/