Hongkongpolisen planerar massgripanden i protesternas kölvatten
Lester Shum, en av ledarna för demokratiprotesterna i Hongkong förra året, utanför regeringsbyggnaden i Hongkong, 6 januari 2015.(Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Det rättsliga efterspelet till demokratiprotesterna i Hongkong tycks nu vara i full gång. Flera ledare och kanske så många som 1 500 deltagare kan komma att åtalas för sin inblandning i ockupationer och aktioner. De riskerar fleråriga fängelsestraff, enligt en juridisk expert. 

”Rapportera till polisens högkvarter för att bistå vid utredningarna”, var budskapet som flera prominenta demokratidemonstranter fick via telefon tidigare i veckan. Hittills har 32 personer som anses som viktiga ledare åtalats för ”uppmaning till illegal sammankomst” och måste överlämna sig till polisen innan slutet av nästa vecka.

Enligt Hongkongmedier är det omkring 1 500 personer som kan åtalas för att ha deltagit i fjolårets demokratiprotester. Många greps redan under själva protesterna, både själva ockupationerna och den inledande studentsittstrejken, och släpptes senare.

Demonstrationerna mot Peking beslut att inte tillåta fria och öppna val till Hongkongs högsta politiska post, chief executive, började på allvar den 31 augusti, efter flera månaders upptrappade aktioner. Sammanlagt beräknas 1,2 miljoner Hongkongbor ha deltagit vid protesterna och ockupationerna i Admiralty, Mongkok och Causeway Bay, som sakta dog ut och avslutades strax innan jul.

Både Peking och Hongkongs Pekingtrogna regering fördömde demonstrationerna som ”olagliga”, men man valde att rensa upp ockupationsplatserna på ett indirekt vis, genom att hänvisa till privata företags rätt till sina lokaler och verksamheter. Hongkongs nuvarande chief executive, Leung Chun-ying, lovade att demonstranterna skulle hanteras ”resolut” i flera uttalanden.

”Ångrar ingenting”

De flesta av protestledarna som intervjuats om påstötningen från polisen verkade inte alltför bekymrade. Politikern Lee Cheuk-yan sade att han varit mentalt förberedd på åtal. Även Tommy Cheung från studentföreningen HKFS sade sig vara ”lugn” i en facebookuppdatering, samt att han kände sig ”ärad” över att han greps tillsammans med andra likasinnade i ”kampen för verklig allmän rösträtt”.

Den kanske mest kända studentledaren, Joshua Wong, verkar inte heller vika ner sig. Han skrev på sin facebooksida att han har fem åtal emot sig, men att han inte ångrar någonting.

”Under pressen från dem som sitter vid makten måste vi kämpa vidare under det kommande året för att förändra vår framtid. Det finns inget utrymme för kompromisser”, skrev han.

Några som märkligt nog inte hört av polisen än är de tre grundarna av Occupy Central with Love and Peace, den organisation som ursprungligen planerat begränsade civila olydnadsaktioner, som snabbt utvecklades till massprotester som de hade liten eller ingen kontroll över.

Benny Tai, en av ledarna, sade i en intervju med Radio Television Hong Kong att varken han eller de andra två, Chan Kin-man och Chu Yiu-ming hade kontaktats av polis.

Misstänkt tajming

Hongkongmedier spekulerar i om tajmingen av gripandena har som mål att hindra de här personerna att delta i Hongkongregeringens offentliga konsultationer om demokratiska reformer, som snart börjar. Ser man till att de här personerna är upptagna med rättsprocesser kommer de också ha svårare att kämpa emot när man ska driva igenom Pekings extremt impopulära beslut gällande rösträtten i Hongkongs parlament.

Enligt professor Eric Cheung på University of Hongkongs juridiska fakultet riskerar organisatörerna av protesterna upp till fem års fängelse om de döms. För de som är studenter kan det här så klart också innebära en katastrof för deras fortsatta studier och karriärmöjligheter.

Men HKFS-medlemmen Yvonne Leung sade till sina vänner att hon inte bekymrade sig över att hon kanske inte kunde bli advokat, hennes drömyrke. Genom att vara med i protesterna kämpar hon redan för ”rättvisa”, vilket var det som fick henne att vilja bli advokat.

Rapportering av Larry Ong