Hongkongjournalister kritiserar Pekings nya nätinitiativ
CCTV:s byggnad i Peking. CCTV är liksom CNTV helt kontrollerad av den Kinesiska staten. (China Photos/Getty Images)


Starten av China Network Television (CNTV) som helt kontrolleras och finansieras av den kinesiska staten, har mötts av förlöjligande från journalister i Hongkong och beskrivits som ett försök att kontrollera den allmänna opinionen.

Lanseringen av den internetbaserade tjänsten CNTV är en del av det kinesiska kommunistpartiets ”externa propagandakampanj” för 40 miljarder yuan, vilken syftar till att ta kontroll över den dagordningen i den allmänna opinionen på vissa nyckelområden. Det menar den erfarne Hongkongbaserade journalisten Ching Cheong på Strait Times.
– Efter att ha sett den överväldigande kritiken i internationell media av hur man hanterade händelserna i Lhasa i Tibet fann kommunistpartiet det nödvändigt att återta kontrollen över den allmänna opinionen, oavsett hur mycket denna externa propagandakampanj skulle kosta, sade han.

Ching menar att om det totalitära systemet i Kina inte förändras kommer ogillandet av kommunistpartiet inte förändras, oavsett hur mycket pengar man lägger ner.
– I bästa fall kan de utöva språkvåld genom att kriga på internet, vilket inte framställer dem i någon bra dager. Om man sätter ett par fler Liu Xiaobo [kinesisk aktivist som nyligen dömdes till 11 års fängelse] har man slängt tiotals miljarder yuan i sjön. Om man inte förändrar det diktatoriska styrelseskicket kommer man inte kunna ändra folkets avsky mot den tyranniska regimen, oavsett hur mycket pengar man spenderar på att försöka tvätta ren sin image.

Choi Yung Mei, exekutiv redaktör på Hongkongbaserade Open Magazine sade att varken CNTV eller öppnandet av ett People’s Daily-kontor i Hongkong kan göra så att det misslyckande han ser framför sig kan undvikas. Han sade att detta beror på kopplingen till kommunistpartiet.
– De kommer vara tvungna att göra som partiet säger, vilket innebär att de inte lever upp till kriterierna för att vara media. Deras klyschiga ideologi kommer inte kunna attrahera läsare, särskilt inte bland de yngre. Det här är orsaken till varför nästan alla kommunistpartiets medier misslyckats i Hongkong i årtionden. De är helt enkelt hopplösa, sade han.

Kommunistpartiet har nyligen vidtagit åtgärder för att ”rensa upp” internet och enligt rapporter har de stängt mer än 100 000 små och medelstora hemsidor i Kina.
– Det här visar att kommunistpartiets propagandister har helt slut på idéer. Partiet kan stänga ner, blockera och undertrycka avvikande åsikter, men de har helt förlorat den ideologiska striden. Folk håller på att  bli för smarta för deras propaganda, sade Choi.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27569/