Hongkongjournalist stämmer polisen för olaglig arrestering
Reportern Kiri Choy (t.h.) stämde Hongkongpolisen för att olagligt ha arresterat henne. (Foto: Pan Zaishu/The Epoch Times)


Reportern Kiri Choy, verksam i Hongkong, har inlämnat en stämningsansökan mot polisen för olagligt kvarhållande.

Den 8 september tillkännagav Kiri Choy vid en presskonferens att hon stämmer Hongkongs polischef Wai Hung Andy Tsang för att ha arresterat henne när hon gjorde en intervju den 1 juli, och kvarhöll henne i mer än 10 timmar.

Hon åtföljdes av Albert Chun-yan Ho, ordförande i Hongkongs demokratiska parti. Albert Chun-yan Ho poängterade att det här var den första stämning som lämnats in av en reporter mot polisen för olaglig arrestering, och att det Demokratiska partiet helt och fullt skulle stödja stämningsansökan.

Albert Chun-yan Ho sade att det faktum att Hongkongpolisen fortfarande hade kvarhållit Choy till och med efter att man fått reda på att hon var reporter, var ett flagrant brott mot kärnan i Hongkongs värderingar.

-Om vi inte har pressfrihet, då har vi förlorat mer än hälften av vår grundläggande yttrandefrihet.

Han tillade att utifrån polisens reaktion när människor samlades den 1 juli med anledning av att Kinas vice premiärminister Li Keqiang var på besök, är det uppenbart att det Kinesiska kommunistpartiet har stört en rad evenemang i Hongkong.

-Hongkongs invånare har anledning att bry sig om och oroas av detta. Vi bör stå enade för att garantera våra grundläggande värderingar, sade Ho.

Ho sade att polisens redogörelse för arresteringen var motsägelsefull. Först förnekade de att de kvarhållit reportern. Senare anklagade de reportern för att vara demonstrant. Han sade att syftet med stämningen var att få klarhet i vad som verkligen hände och kräva att domstolen upprätthåller rättvisa.

Enligt Ho är detta det första fallet som inlämnats av en reporter i Hongkong mot polischefen för olagligt kvarhållande och förtryck av pressfriheten. Han hoppades att fallet kan bli avskräckande för polisen. Målet är att stå upp för pressfriheten, sade Ho.

Choy visade bilder
på sig själv där hon gör en intervju den dag hon arresterades. Hon sade att hon ville träda fram för att garantera pressfriheten i Hongkong. Hon sade att olagliga arresteringar måste stoppas.

-Nu blev jag arresterad för att jag gjorde en intervju. Senare kommer andra reportrar att drabbas av samma öde.

Choy är reporter på New York-baserade NTD Television. När polisen motade bort demonstranter den 1 juli blev hon arresterad som demonstrant och kvarhållen i mer än tio timmar.

Chefen för NTD Television i Hongkong fördömer kraftfullt arresteringen. Hongkongs Journalistförening och Internationella journalistfederationen uttryckte båda stor oro och krävde en förklaring från polisen. Human Rights Watch kritiserade agerandet och frågade sig om diskriminering kunde utgöra en faktor. Amnesty International höll också en presskonferens för att uttrycka sin oro.

Översatt från engelska.