Hongkongförfattare ångrar sitt förflutna som kommunist
Författaren Liang Muxian talade med Epoch Times om de erfarenheter som fick henne att lämna det kinesiska kommunistpartiet och att hon ångrar att hon varit medlem. (Foto: Pan Zaishu/Epoch Times)


I samband med protesterna mot valet i Hongkong nyligen reste den kinesiska författaren Liang Muxian från sitt hem i Kanada till Hongkong för publiceringen av sin nya bok. Hon talade med Epoch Times om sitt val att bryta med det kinesiska kommunistpartiet. 

Tusentals Hongkongmedborgare gick nyligen ut på gatorna för att protestera mot valet av Leung Chun-ying till regeringschef (chief executive). Leung tros vara medlem av det kinesiska kommunistpartiet, och demonstranterna sade att de inte vill styras av en kommunistpartimedlem samt att Peking ska sluta lägga sig i valen i Hongkong. 

Liang Muxians bok, som publicerades bara sex dagar innan valet, kan ha varit gnistan som utlöste protesterna. Liang (även känd under namnet Florence Leung Mo-han) hävdar i sin nya bok, ”My Time in Hong Kong’s Underground Communist Party”, att den nyligen valde Leung Chun-ying är en hemlig kommunist och att kommunistpartimedlemmar som döljer sin tillhörighet har infiltrerat Hongkongs regering på hög nivå. 

Liang Muxian, som är i 70-årsåldern, talade med Epoch Times om erfarenheter som urholkade hennes tilltro till Kinesiska kommunistpartiet, och att hon ångrar att hon varit medlem. 

Liang berättade att hon bara var en ”lydig flicka” när hon först gick med i den kommunistiska ungdomsbrigaden i Hongkong 1956, och att hon hade en djup tilltro till kommunistpartiet fram till Lin Biao-incidenten.

Lin Biao, en högt uppsatt kommunistisk militär ledare, som hade varit Maos högra hand, dog i en mystisk flygolycka 1971 när han försökte fly från Kina efter vad som verkade vara ett misslyckat kuppförsök. Efter sin död fördömdes Lin som en förrädare och kontrarevolutionär  

Liang sade att detta verkligen fick henne att tvivla på partiet.

– Vi stod med Maos lilla röda i händerna och önskade Lin god hälsa. Plötsligt störtade hans plan under mystiska omständigheter och han dog i lågorna. Det här var verkligen en chock. Jag började tvivla. Vad höll partiet på med? Hur kunde detta hända? Lin var redan godkänd av den nionde nationella kongressen som Maos efterträdare, så vad var det som försiggick, sade Liang. 

Partiet cirkulerade en massa dokument i försök att lugna ner folket, men enligt Liang hade tvivlet redan såtts i henne. 
– Jag behövde tänka över situation. Jag kunde inte förstå hur Lin kunde gå från hjälte till skurk över en natt, så jag kunde inte koncentrera mig på det underjordiska arbete för partiet som jag utförde då, som ordförande för Hok Yau-klubben. 

Enligt Wikipedia är Hok Yau-klubben en icke vinstdrivande icke-statlig organisation i Hongkong, som etablerades 1949, samma år som kommunistpartiet tog makten i Kina. Föreningen påstås ägna sig åt att stödja studenter och och olika ungdomsaktiviteter, men enligt Liang, som var klubbens ordförande mellan 1962 och 1974, så har den alltid opererat på order av kommunistpartiet. 

Senare kom en mer personlig angelägenhet att få Liang att än mer ifrågasätta sin tro på kommunistpartiet. När hennes svärmor, som bodde i Kanada, blev svårt sjuk, ville Liang och hennes make resa till Kanada för att besöka henne, men de hejdades och fick en tillsägelse av partitjänstemän. 

– Vi fick höra: ”Vill ni resa utomlands? Att ha illegala relationer till ett annat land är ett brott, och ni vill resa utomlands?”, berättade Liang. 

– Deras uppfattning var att om man lämnade Kina så skulle man aldrig komma tillbaka, och de såg det som förräderi. Kommunistpartiets ledarorganisation kritiserade min make direkt, vilket satte stor press på oss. 

Liang sade att hon nu var väldigt kluven till vad hon skulle göra och till sin trohet till partiet, och kände att det var orättvist att de satte sådan press på hennes make. Till sist beslutade de sig för att emigrera. 

Den tredje händelsen, som slutligen fick Liang att helt inse partiets sanna natur, var massakern på Himmelska fridens torg 1989. Hon sade att det drabbade henne hårt. 

– När ett land använder militären för att slakta sitt eget folk borde den regimen försvinna. Jag satt framför TV:n och såg bilderna på tragedin, och jag grät av ilska och sorg, sade hon. 

Liang berättade att hon återvände till Hongkong i slutet av det året för att ta reda på vad hon kunde göra för att hjälpa demokratirörelsen, men fann att det inte fanns något hon kunde göra. Många av hennes vänner bad hennes om råd om hur de kunde emigrera från Hongkong. De hade också förlorat hoppet om kommunistpartiet efter att ha sett massakern på Himmelska fridens torg och ville lämna Hongkong eftersom det skulle lämnas tillbaka till Kina 1997, och de inte ville leva under kommunistpartiets styre. 

Liang säger att hennes livs största misstag var att tro på kommunistpartet.
– Det visade sig att den här enväldiga kommunistregimen är väldigt korrupt och ägnar sig åt maktkamper och olika strider, sade hon. 
Hon ångrar djupt att hon gick med i partiet, men ännu mer att hon övertalat unga studenter att bli partimedlemmar. 

– Jag fördärvade dem. Jag tror det är mitt livs största misstag. En del av dem har blivit hjärntvättade av partiet och följer det. Deras framtid är förstörd. Det här är det jag ångrar mest. 

Hon känner sig dock lyckligt lottad att hon vaknade upp i tid, och har sedan dess försökt göra bot genom att skriva artiklar där hon avslöjar regimens brott och dolda aktiviteter. Skrivandet har blivit en gottgörelseprocess, sade hon. 

– Mitt brott är att jag dyrkade Mao och jobbade för kinesiska kommunistpartiet, ett sådant korrupt parti. Att skriva boken var ett sätt för mig att ställa saker tillrätta. Det har varit renande. Jag kan nu släppa det här och förbättra mig. Så jag känner mig mycket lycklig medan jag skriver. Det har renat mitt tidigare förorenade hjärta, sade hon.

Liang menar att kommunistpartiets största brott ligger i att de vilseleder och lurar folket genom att blockera information och sanningen om olika händelser. 
– Det är faktiskt en hjärntvättspolitik. Nu är situationen lite bättre på grund av internet. Innan internet visste folk inte ens hur många som svultit ihjäl på grund av regimen under den stora svälten på 50-talet. 

Hon sade även att hon känner till Tuidang-rörelsen, som går ut på att lämna det kinesiska kommunistpartiet och att hon även läst Epoch Times ledarartikelserie ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”, som har inspirerat över 113 miljoner kineser att ta avstånd från partiet och dess ungdomsorganisationer. Liang sade att rörelsen är verkligt betydelsefull och har åstadkommit mycket.

Översatt från engelska