Hongkongborna ser sig inte som kinesiska medborgare enligt undersökning
Demonstranter ser på medan polisen rensar bort protestområdet i Causeway Bay i Hongkong, 15 december 2014. (Isaac Lawrence/AFP/Getty Images)


17 år efter återföreningen med fastlandet identifierar sig Hongkongborna fortfarande inte som kinesiska medborgare, enligt en nyligen företagen undersökning.

Mellan den 10 och 16 december genomförde University of Hong Kong en opinionsundersökning för att se vilka av sex föreslagna etniska identiteter som Hongkongborna mest identifierade sig med. De sex alternativen var ”Hongkongbor”, ”asiater”, ”medlemmar av den kinesiska rasen”, ”världsmedborgare”, ”kineser” och ”medborgare i Folkrepubliken Kina”.

1 016 Hongkongbor tillfrågades i en slumpvis utförd telefonundersökning och fick sätta en siffra på sina känslor inför identiteterna på en skala från 0 till 100. Bland de sex kategorierna fick ”medborgare i Folkrepubliken Kina” lägst, med ett genomsnitt på 54,4 följt av ”kineser” på 62. Högst kom ”Hongkongbor” med 79,5.

Universitetet konstaterade att ”medborgare i Folkrepubliken Kina” och ”medlemmar av den kinesiska rasen” fick sina lägsta siffror sedan man inledde den här undersökningen 2008.

När man bad de tillfrågade att placera sig själva i bredare kategorier blev resultaten liknande. 42 procent såg sig själva som ”Hongkongbor”, 24 procent som ”Hongkongbor i Kina”, 18 procent som ”kineser” och bara 15 procent som ”kineser i Hongkong”.

Motsägelsefulla resultat
Robert Chung, chef för Hong Kong Universitys opinionsprogram noterade, kanske med de nyligen avslutade paraplyprotesterna i bakhuvudet: ”Historien har redan bevisat att [programmets] undersökningar om Hongkongbornas etniska identitet har en varningseffekt, med ett referensvärde som inte minskar på grund av politiskt förtryck.”

Politiske kommentatorn Lau Yiu-siu menar att resultatet reflekterar Hongkongbornas missnöje med den kinesiska regimens politik gentemot Hongkong, som är en speciell administrativ region med ett stort mått av självstyre.

I en artikel i den kinesiskspråkiga upplagan av Epoch Times säger Lau att Hongkongborna stärker sin identitet och inte vill stämplas som ”kineser” eftersom de är misstänksamma mot Pekings ovilja att ge Hongkong allmän rösträtt, och vad man upplever som ett övergivande av ”ett land, två system”-principen.

Märkligt nog visade den senaste opinionsundersökningen om allmänhetens förtroende att Hongkongbornas förtroende för Peking och regeringen i Hongkong faktiskt har ökat, liksom förtroendet för ”ett land, två system”-politiken.

I en opinionsundersökning bland 1 014 Hongkongbor som utfördes mellan den 15 och 18 december uttryckte 37 procent förtroende för regeringen i Hongkong och 33 procent förtroende för regeringen i Peking, vilket är en ökning med en respektive tre procent från i november.

Förtroendet för ”ett land, två system” steg också, med åtta procent jämfört med mätningen månaden innan, och hamnade på 46 procent.