Hongkongbor protesterade mot kommunistpartiet - till stöd för lärare
Den 4 augusti samlades flera tusen människor från minst fem olika organisationer på Mong Kok Street för att stödja Lam Wai Sze, en lärare som attackerats av en grupp med kopplingar till det Kinesiska kommunistpartiet för att hon stått upp för Falun Gong-utövare. (Foto: Sung Pi-Lung/Epoch Times)


En lågstadielärare hamnade i fokus i en stor protest den 4 augusti, där Hongkongbor visade sin beslutsamhet att skydda sina medborgerliga rättigheter mot det Kinesiska kommunistpartiets intrång.

En folkmassa som uppskattades till 3 000 personer fyllde Mong Kok Street för att visa sitt stöd för Lam Wai Sze, som grupper kopplade till kommunistpartiet hade samlats för att protestera emot. Polisen ingrep, och efteråt förekom anklagelser om polisövergrepp.

Det var på samma gata som Lam den 14 juni kritiserade polisen för att de inte hade skyddat Falun Gong-utövare från trakasserier från Hong Kong Youth Care Association, en frontgrupp för kommunistpartiet.

Grupper nära kommunistpartiet redigerade sedan en video av hennes tal för att få det att se ut som att hon hade gjort fel, och använde videon för att angripa henne i partitrogna medier. Man försökte attackera både hennes personliga trovärdighet och trovärdigheten i hennes motstånd mot Hong Kong Youth Care Association.

Lam och hennes familj har utsatts för trakasserier, där några bland annat lämnade begravningskransar med hennes namn på till hennes skola, men hon har också fått mycket stöd från Hongkongborna.

Fem organisationer, bland annat det politiska partiet People Power och den prodemokratiska gruppen Hong Kong Front, deltog i protesterna till stöd för Lam. De ropade slagord som ”Störta kommunistpartiet; sparka ut Youth Care Association” och höll upp skyltar med protester mot de partitrogna organisationernas försök att tysta Lam.

Medlemmar av gruppen som stödde Lam samlades runt scenen som det kommunistpartitrogna Parents Association hade ställt upp, och en del klättrade upp på scenen. Polisen särade då på de två grupperna.

Jiu Hun Chung, en medlem av Hong Kong Front, anklagades för att ha försökt ta vapnet från en polis, och släpades in i en polisbil, medan han ropade att han var oskyldig.

Jiu släpptes senare på kvällen, och polisen avfärdade händelsen som ”ett missförstånd”.

Jiu sade till Epoch Times att han tror att polisen gav sig på honom avsiktligt.
– De vill skrämma bort demonstranterna och stoppa stormötet. De gav sig troligen på mig eftersom jag är talesperson för Hong Kong Front, sade han.

Han tillade:
– Hongkong blir allt mer som fastlandskina. Polisen borde upprätthålla lagarna, inte sparka på och rycka i vanliga människor.

En man med förnamnet Jung sade att han hade blivit misshandlad av en civilklädd polis när han försökte ta bilder på händelserna från ett fönster på en övervåning.

En uniformerad polis gick upp med Jung för att förhöra sig om situationen, och han fick därefter åka ambulans till sjukhuset för en undersökning.

Lagstiftaren Albert Chan från partiet People Power sade att han hade hört klagomål från människor om polisvåld, och att han tänkte kräva en officiell förklaring.

Chan sade att Hong Kong Youth Care Association har trakasserat Falun Gong-utövare under det senaste året, och använd ”förkastliga metoder” för att försöka tysta dem.

Hong Kong Youth Care Association är i Hongkong känt som den frontgrupp för Kinesiska kommunistpartiet som började ge sig på utövare av den andliga metoden Falun Gong i juni 2012. Under tio månader täckte de Hongkong med banderoller där de smutskastade Falun Gong med termer som kom direkt från kommunistpartiets propaganda.

I april i år tvingades man ta ner de banderoller som man hade satt upp, men man har fortsatt att trakassera Falun Gong-utövare. Den 14 juli höll man upp banderoller på en gata i ett försök att blockera Falun Gong-utövare som hade ett bord på Mong Kok Street, så att allmänheten inte skulle kunna nå fram till dem. Polisen var passiv, som de så ofta har varit inför föreningens aggressiva beteende.

– Nuförtiden upprätthåller polisen inte rättvisan och folk känner att Hongkongs rättssystem sakta håller på att dö. Det kan inte fortsätta så här, sade Albert Chan.

Lagstiftaren Leung Yiujung sade till Epoch Times att släktingar till poliser hade sagt att polisen instruerats att inte upprätthålla lagen i detta fall. 

– Det visade sig att deras överordnade gav dem riktlinjer som gick ut på att de skulle ignorera alla klagomål som innefattade Hong Kong Youth Association eller Epoch Times. Det här är politiska riktlinjer som används för att förtrycka personer och grupper som regeringen anser vara dissidenter, sade Leung.

Han tillade att han tänker kräva en utredning av varför polisen har låtit Hong Kong Youth Care Association bete sig som de har gjort.

En petition cirkulerade
bland de som protesterade för att stödja Lam Wai Sze, där man även kritiserade polisen för att inte ha agerat rätt. Den fick påskrifter från medlemmar av 25 olika organisationer.

Lagstiftaren Albert Chan sade att Hongkongs folk fäster stor vikt vid Hongkongs grundläggande värden och lagstyre.

– De som deltog i protesterna idag var av alla åldrar, inklusive många medelålders människor. Det här är ett tecken på att polisen inte längre kan dölja sitt felaktiga agerande, sade han.


Skriven på engelska av Stephen Gregory.