Hongkong släpper nya sedlar för att bekämpa förfalskningar
Hongkongs nya 1000-dollarsedel visas upp den 20 juli. Hongkongs monetära myndighet och de tre banker som ger ut sedlar har meddelat den nya 2010-serien av sedlar, vilken består av fem valörer. (Foto: Mike Clarke/Getty Images )


Den 20 juli avslöjades utseendet på två nya sedlar i Hongkong. Det är 1000-dollarsedeln och 500-dollarsedeln som fått nya säkerhetsdetaljer och kommer börja cirkulera i september.

Sammanlagt kommer det finnas fem valörer och det nuvarande färgsystemet kommer behållas. De nya sedlarna för 100, 50 och 20 dollar kommer vara tillgängliga runt mitten av 2011.

Det huvudsakliga skälet till ansiktslyftningen av den lokala valutan är säkerhet. Man har nu inkluderat ett genomskinligt mönster som kan ses under UV-ljus och en metalltråd med holografiskt, färgförändrande tryck. Dessutom finns nu serienumret verikalt och kommer lysa fluorescerande rött under UV-ljus.  

Fastän förfalskningar av
Hongkongdollarn minskat har man alltså byggt in nya säkerhetsåtgärder i de nya sedlarna, såsom förbättrade vattenstämplar och dolda valörer, enligt Norman Chan, huvudansvarig på Hongkongs monetära myndighet, HKMA.

– Vi får inte bli bekväma, utan måste se till att vi ligger steget före förfalskarna. Vi såg ett behov av att designa om våra sedlar och introducera de senaste säkerhetsåtgärderna för att minimera förfalskningsrisken, sade han.

HKMA siktar på att släppa 100 miljoner av 500-dollarsedlarna och 70 miljoner av 1000-dollarsedlarna.

I nuläget finns omkring 120 miljoner 500-dollarsedlar och 110 miljoner 1000-dollarsedlar i cirkulation, men de kommer gradvis tas ur bruk allt eftersom de slits ut, sade myndighetens chef Edmond Lau Ying-bun.

Man kommer genomföra omfattande kampanjer för att se till att allmänheten hålls informerad, genom seminarier på banker, i affärer och på växlingskontor. En annan nyhet på sedlarna är braille (punktskrift) och andra detaljer som kan uppfattas med känseln, till förmån för synskadade. 

Enligt Hongkongs turistbyrå kom mer än 29 miljoner människor på besök i Hongkong under 2009, varav 60,7 procent kom från det kinesiska fastlandet. Hongkong har en annan valuta än resten av Kina. Sedan början av 70-talet har denna folkrika knutpunkt för affärer och resor i sydostasien, som också varit en frihandelshamn sedan 1841, haft sin egen valuta. Hongkongdollarn har legat på topp 10 i världen när det gäller den mest handlade valutan och utgör 2 procent av transaktionerna på världens växelmarknad dagligen.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39647/