Hongkong-sjukhus hemlighåller bevis på organstölder
Detta bildmontage visar människorättsadvokaten David Matas (nedre vänstra hörnet) och Hongkongs Queen Mary Hospital i bakgrunden. Sjukhuset har ett register över levertransplantationer, vilket, om det öppnades för allmänheten, kan ge viktig information om organstölder i Kina. (Foto: Poon Chai-Shu/Epoch Times)


På Queen Mary Hospital finns en databas över Kinas levertransplantationer, som innehåller bevis som kan användas för att hjälpa till att avslöja organstölderna i Kina.

”Den kinesiska kommunistpartiregeringen mörklägger det här brottet, och en del av … [mörkläggningen] sker på Hongkongs Queen Mary Hospital”, sade den kanadensiske människorättsadvokaten David Matas vid ett forum som anordnades i Hongkong den 28 november av Doctors Against Forced Organ Harvesting, eller DAFOH, (Läkare mot organstölder) som är en människorättsorganisation med bas i Washington D.C.

Databasen är stängd för allmänheten, men det var inte alltid så, enligt Matas, som i åratal har undersökt det kinesiska kommunistpartiets organstölder från Falun Gong-utövare och andra samvetsfångar.

”Alla sjukhus i Kina måste anmäla fall av levertransplantation till Queen Mary Hospital. Dessa uppgifter var tidigare öppna för allmänheten, men när andra forskare och jag började citera uppgifter från dem, stängdes de,” förklarade Matas vid forumet den 28 november.

Queen Mary Hospital har en kirurgenhet i världsklass och är ansvarigt för databasen tillhörande Kinas levertransplantationsregister (CLTR), som inrättades i februari 2005 för att föra register över alla levertransplantationer i Kina. Databasens syfte är att bistå med vetenskaplig analys och utvärdering, och att upprätta en vetenskaplig plattform för utbyte mellan levertransplantationscentra i Kina och resten av världen.

– Det är oerhört bra och viktigt att få dessa data, sade DAFOH:s talesman Damon Noto.

– Det kommer att hjälpa oss att spåra hur många levrar som transplanteras och på vilka sjukhus och hur ofta. När Kina säger att de genomför färre transplantationer nu så kan vi inte få det bekräftat. Detta register kommer att ge oss möjlighet att få bekräftat hur många sjukhus som gör vad, sade han.

– Det skulle vara bra om vi hade njurregistret, hornhinneregistret, och så vidare. Det skulle kunna fungera som ett prov, och ge oss en uppfattning om hur många organ som transplanteras i Kina och var, tillade Noto.

CLTR omfattar 80 levertransplantationscentra i 36 städer i Kina. Från 2005 till 2012 samlade det uppgifter om totalt 21 740 fall av levertransplantationer, däribland 1 560 fall av levertransplantationer med levande donator (där en bit av levern tas från donatorn och transplanteras till mottagaren).

CLTR rankar också årligen kvaliteten och riktigheten hos uppgifterna från varje levertransplantationscenter, inklusive mängden transplanterade levrar och om det är hela organ eller delar. Data från Oriental Organ Transplant Center of Tianjin First Center Hospital rankades åren 2010 och 2011 som nr 1.

Enligt World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong är Tianjins First Center Hospital ett av de sjukhus som misstänks för att ta organ från Falun Gong-utövare medan de fortfarande lever. Sjukhuset innehar ett rekord med 44 levertransplantationer på en enda vecka i december 2004, enligt sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo.

Där utfördes också 24 lever- och njurtransplantationer på en enda dag, berättade anhöriga till patienter för Phoenix Weekly.

– Det var väldigt oroande att ett sjukhus kunde göra så många. Varför har de en sådan tillgång på organ? Finns det ett fängelse eller ett arbetsläger i direkt anslutning till sjukhuset? Detta skulle ge oss ledtrådar till var organen kommer ifrån, sade Noto.

– En annan sak är att vi inte vet hur mycket vi kan lita på uppgifterna. Tidigare var David Matas rätt övertygad om att detta var korrekt. Men nu när vi säger att det är av avgörande betydelse kan de fiffla med data, tillade han.

– För att kunna veta om ett transplantationssystem är etiskt måste det vara transparent. I andra länder kan man se registren. Inte nog med att Kina bör öppna sina register nu, de bör också öppna sina tidigare register. Vi bör ha tillgång till historien om vad de har gjort.

Översatt från engelska