Hongkong producerar mest sopor i världen
Säckar med skräp fraktas bort av ett fartyg från Hongkong. Förra året producerade området den största mängden skräp per capita i världen. (Foto: Mike Clarke/AFP/Getty Images)


Hongkong toppar listan över de mest avfallsproducerande länderna i världen, med 6,34 miljoner ton skräp under 2009.

Enligt en rapport i tidningen South China Morning Post, som citerar siffror som släppts av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling. (OECD), producerar Hongkong 918 kilo fast avfall per capita. Detta motsvarar nästan 17 000 ton sopor per dag, tillräckligt för att fylla 340 dubbeldäckare.

Denna häpnadsväckande mängd avfall har vida passerat de andra stora asiatiska ekonomiernas avfallsmängder.

I genomsnitt producerar invånarna i Hongkong mer än dubbelt så mycket skräp som de i Japan (410 kilo) och Sydkorea (380 kilo), rapporterar South China Morning Post.

Det stora dilemmat som staden nu står inför är att de deponier där avfall dumpas fylls snabbt, och de flesta förväntas vara fyllda år 2015, enligt uppgift från Jordens vänner.

De senaste två decennierna har nästan allt fast avfall lagts på deponier i Tuen Mun, Tseung Kwan O och Ta KWU Ling.

Avfallsberget upptar en yta på 270 hektar. År 1997 fanns det nästan 16 000 ton avfall på deponin. Enligt en prognos från 1989, var den nivån uppnådd fyra år tidigare än förväntat.

Den goda nyheten är att hälften av avfallet som genereras av de 7 miljoner människorna på ön tas om hand av återvinningsföretag. Stadens program för återvinning infördes 1998 och man återvinner plast, metall och papper.

Nyligen har man haft en kampanj för att uppmuntra människor att hitta sätt att minska avfallet och återvinna mer effektivt.

Gröna aktivister vill inrätta en avgift på avfall som deponeras, men hittills har deras ansträngningar varit fruktlösa. År 1995 gjordes ett försök att införa en avgift på 36 kronor (42 Hongkongdollar) per ton sopor, men det blev enormt impopulärt och avskaffades senare  av regeringen.

– Det är osannolikt att regeringen skulle fastställa en för hög avgift, men en låg avgift på en eller två dollar per person och dag, skulle inte avskräcka från att skapa avfall, säger Dr Chung Shan-shan som är specialist på avfallshantering på Baptist University, enligt South China Morning Post rapport.

Vid en jämförelse med Storbritannien där avgiften för att dumpa avfall är mer än 400 Hongkongdollar per ton skulle man bli tvungen att minska avfallet, konstaterade hon.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45099/