Hongkong-politiker: Smartphone-appar tyder på utländska krafter bakom demokratiprotesterna
Regina Ip (skärmdump/youtube.com)


Occupy Central-demonstranternas omfattande användning av sociala medier för att organisera sig är ett tydligt tecken på att rörelsen styrs av utländska krafter, menar en politiker i Hongkong. Påståendet har mötts av förlöjliganden på internet.
 
Det var vid det lagstiftande rådets sammanträde i torsdags, den 30 oktober, som Regina Ip Lau Suk-yee, medlem av det verkställande rådet, sade att de prodemokratiska demonstranterna ofta använder smartphone-appar för att organisera, planera och förbereda sina aktiviteter, rapporterade Hongkongmedierna Apple Daily och Ming Pao.

Ip pekade särskilt ut Twitter, Google maps, Firechat, Telegram och Zello Walkie Talkie som de appar som används mest av studentaktivisterna för att kommunicera med varandra.

För att styrka att de här apparna bevisar utländsk inblandning sade Ip att Zello Walkie Talkie användes både i "solrosrörelsen"  tidigare i år bland studenter i Taiwan och den orangea revolutionen i Ukraina. Båda dessa rörelser påstås ha fått hjälp från utomstående krafter.

Nätanvändare har gjort sig lustiga över Ips påståenden. Flera frågade sig vilket århundrade Ip lever i, och somliga menade att Ips Pekingvänliga parti troligen använder brevduvor, telegram och "månkakor" med hemliga meddelanden i (som tydligen revolutionärer under Mingdynastin gjorde) och andra föråldrade metoder för att kommunicera med varandra.

Andra "undrade" även om Ip själv har utländska krafter bakom sig, eftersom hon har ett aktivt Facebookkonto där hon ofta delar med sig av sina tankar, och troligen använder en smartphone som tillverkats av en "utländsk makt".

Ip hade dock några andra punkter angående den "utländska inblandningen" – som så många motdemonstranter mot demokratirörelsen pratar om sedan Peking tidigt lanserade idén – som inte var så långsökta som hennes sociala medier-argument.

Ip ifrågasatte var de prodemokratiska demonstranterna får sin utrustning ifrån. "Demonstranterna har försetts med många saker", sade hon. "De kanske köpte sitt eget vatten, men hur är det med barrikaderna av bambu, och cementen? Vem tog dit det?"

Ip antydde även att självständighetsrörelsen i Taiwan kan tänkas påverka "paraplyrörelsen" i Hongkong, eftersom några av deras medlemmar bjöds in av Occupy Central-demonstranterna för att tala om "solrosrörelsen" i Taiwan tidigare i år.