Hongkong-polisen flyttade tält och barrikader i begränsad insats
Demonstranter ställer fram fler barrikader till området vid Citic Tower vid Admiralty. Polisen har sagt att de ska rensa området efter ett domstolsbeslut. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)


Polisen började på tisdagsmorgonen forsla bort metallbarrikader, tält, och demonstranter från en vägsträcka utanför en byggnad med köpcentrum och kontor i närheten av Hongkongs regeringskomplex, i enlighet med ett domstolsbeslut.

Men de hindrades snabbt av demokratiaktivister och deras advokat, tidigare lagstiftaren Albert Ho. Han argumenterade framgångsrikt för att föreläggandet inte borde omfatta hela det område som man från början trodde det skulle gälla.

Den här operationen är den första på flera veckor som Hongkongs regering har vidtagit mot demokratiaktivisterna. Dödläget i frågan om Hongkongbornas rätt att fritt välja sina ledare går in på sin åttonde vecka.

Men inom 10 minuter dök flera dussin maskerade unga män upp, en del iklädda munkjackor, och började foga samman metallbarrikaderna i ett försök att behålla kontrollen över vägen.

Så medan polisen tog bort hinder bara ett tiotal meter bort, satte demonstranterna upp dem igen.

Efter en lång verbal uppgörelse flyttade demonstranterna sina barrikader bakåt ett par meter. De gick med på att andra hinder, som blockerade Long Wui Road, utanför Citic Tower, togs bort helt.

Mitt på dagen hade myndigheterna vunnit ytterligare kanske 10 meter. En advokat hos Citic Tower kom ut för att meddela att de var nöjda med denna tillfälliga lösning, och gick tillbaka för att noggrant studera domstolens order.

De personer som satte upp fler barrikader i närheten av Tim Mei Avenue på tisdagen verkade dock inte ta order från någon av studentgrupperna som leds av dessa ledare.

De vägavsnitt som skulle rensas ligger mitt emot Hongkongs lagstiftande råd, samt Citic Tower. Citic Tower, en 33-våningsbyggnad på Tim Mei Avenue och Long Wui Road, har gått till domstol för att få rätt mot demonstranterna.

Citic Tower hävdade att dess verksamhet påverkas negativt av protesterna, och ville ha ett domstolsföreläggande om att vägen skulle rensas.

Ockupanternas försvarsadvokater hävdade att en del av vägen redan hade rensats – ett enda körfält, tillräckligt för att fordon skulle komma in och ut ur den underjordiska parkeringen. Deras överklaganden var färdigbehandlade efter en dryg vecka, och i förra veckan hade domstolen redan gett order om att hindren skulle bort.

Tekniskt sett ska den här åtgärden utföras av domstolsbiträden, men eftersom en sådan åtgärd sannolikt skulle stöta på motstånd från demonstranterna, talades det om att samarbeta med polisen för att genomföra det, och att de som fortsatte att trotsa den, skulle gripas för lagtrots.

Polisen sade att den var “redo att ge fullt stöd till domstolsbiträdena för verkställandet av domstolsbeslutet.”

Vid 10.30 på tisdagen började Citic-personal att göra sig beredda att börja ta bort barrikader utanför Citic Tower, men inte på den mer strategiskt viktiga Tim Mei Avenue, som löper parallellt med den lagstiftande församlingen.

Gary Yeung, en volontärledare, sade att han inte skulle bli förvånad om det blev en konfrontation senare under dagen. Demonstranterna har fortfarande inte flyttat många av sina tält och förråd från området utanför Citics parkeringsplats på Tim Mei Avenue, och verkar inte ha någon avsikt att göra det.

Yeung, som bär på flera walkie-talkies, sade på ett typisk försynt sätt att han ”råkat höra” idén om att demonstranterna skulle sätta sig till motvärn senare under dagen.
– Det beror på hur många som kommer ut för att stödja det.